Türkiye bağcılık açısından oldukça elverişli ekolojik koşullara sahip olduğundan İç Anadolu ve Doğu Anadolu'nun yüksek kısımları ile Karadeniz Bölgesi'nin kıyı bölgesi dışında Türkiye'nin tamamında üzüm yetiştirilebilmektedir. Türkiye uygun iklimsel ve toprak koşullarına bağlı olarak bağcılık önemli bir yere sahiptir. Türkiye'nin hem bağ alanı sıralamasında hem yaş üzüm üretiminde dünyada önemli bir payı vardır. Üzüm birçok meyveye nazaran üretim alanı geniş bir meyvedir.

Türkiye ülke geneline yayılan ortalama 450 bin hektar bağ alanına sahiptir (An, 2020).

En yaygın yetiştirme Ege Bölgesi'ndedir. Toplam bağ alanlarının yarısına yakını bu bölgededir. Bölgede en geniş üretim alanına sahip il Manisa'dır. İl bazında bakıldığında, her ilin kendi tarım deseni içinde en az %1 seviyesinde bağ alanı bulunmaktadır (An, 2020).

Manisa ilini Denizli ve Mersin illeri takip etmektedir. Tarım alanlarının genişliğinin yanı sıra sofralık ve kurutmalık üzüm üretiminde de Ege Bölgesi yine ilk sırada gelmektedir. Ülke üretiminin yarıdan fazlası bu bölgeden karşılanmaktadır. Türkiye kurutmalık üzüm üretiminin %90'ını en geniş üzüm bağlarına sahip Manisa ili tarafından karşılanmaktadır (An, 2020; TAGEM, 2018).

Üzümün yetiştiği lokasyonlarda farklı fiziksel ve kararlılık özelliklerine ve hareketlerine sahip hava kütlelerinin, cephe kuşaklarının, hava sistemlerinin etkisi bulunmaktadır (Türkeş, 2010).

İklim sınıflandırması açısından, genel olarak üzümün yetiştiği bölgeler ılıman orta enlem iklimine sahip olsa da, bölgesel koşullara bakıldığında farklılık gösterebilir. İklimsel farklılıklara bağlı olarak bölgede yetiştirilecek üzüm türleri de farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleri ılıman bir iklime sahip iken, Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgeleri karasal bir iklime sahiptir. Bu nedenle Doğu ve İç Anadolu Bölgesi iklimine uyum sağlayabilen, soğuğa daha dayanıklı üzüm türleri bu bölgelerde yetiştirilmektedir.

İklim değişikliğine yönelik yakın-orta vadeli (2021-2050) üzüm projeksiyonları, Türkiye genelinde üzüm verimliliğinde azalmaya işaret etmektedir (Şekil 28). Bununla birlikte projeksiyonlar üzümün fenolojik dönemlerinde özellikle hasat tarihinde 7 ila 9 günlük bir değişimi göstermektedir (Çizelge 3). Ayrıca üzümün yetiştiği lokasyonlarda 0 °C'nin altında ve 37 °C'nin üstündeki günlerin toplamında da bir artış olacağı öngörülmektedir (Şekil 29). Bu değişimler üzümün optimum koşullarında da iklimsel uygunluk açısından değişiklik olacağını kanıtlar niteliktedir

Alıntı:Tarım-İş Sendikası,İklim Değişikliği Ve Tarım Dünyasının  Geleceği.