1532 yılında tamamlanan 166 numaralı Vilayet-i Anadolu Muhasebe Defteri’nde Nazilli Kazası geniş biçimde yer almaktadır.
Mîr –livâ hassı olarak kaydedilen bu topraklarda Nazilli kasabasının Cami, Ilgınlı ve Yeregiren mahalleleri ve Mastavra, Öykenli, Bereketli, Büyük Örenli köyleri ile İskender Bey mezrası yer almaktadır. Bu arazilerin sınırları, güneyde Nazilli’den başlayıp kuzeye Bozyurt’a, oradan daha kuzeye Yukarı Örnecik’e uzanmaktaydı. Bölge, güney-kuzey doğrultusunda dar bir şerit olarak uzanmaktaydı.
Hazine defterdarı Amiri Mahmut Çelebi’ye has olarak 92 hane,9 mücerred,1 imamdan oluşan Sedirlü (?)köyü kaydedilmiştir. Bu hassın neresi olduğu Sedirli köyünün nerede yer aldığı tespit edilememiş yer tarafımızdan bulunamamıştır.
Mir -liva hassı olarak Kestel kazasına tabii olan Nefs-i Nazillü’de 3 mahalle, 4 köy,1 mezra ve bu birimlere kayıtlı toplam 550 hane,9 mücerred,5 imam,2 sahibi berat kaydedilmiştir.
Üçüncü bölüm ise zeametler ve sipahi tımarları olarak ayrılan en geniş arazilere sahip olan, toplam 1562 hane,374 mücerred,13 imam,1 muhassıl,60 (Nefer)sipahiyan ve sipahi-zadeden oluşan 1 nefs (Kestel)35 köy,6 mezra,1 cemaat,1 mukata’a kayıtlıdır. Mastavra Kalesi’nin görevlilerine tımar olarak 57 hane, 46 mücerred, 1 imamdan oluşan 1 köy ve 1 cemaat kayıtlıdır. Sultan Selim Han İmaretine 425 hane,162 mücerred 4 imam 1 muhassıl, 3 sahib-i berat 5 nefer(sâdât,2 zaviyedârdan oluşan 8 köy kaydedilmiştir.
Nazilli topraklarının bir bölümü de “padişah hassı” olarak ayrılmıştır.1530 tarihli, bahsimize konu olan Tahrir Defteri’nde “Hassaha-i padişah-ı âlem penah” ibaresi ile kaydedilen araziler, Nazilli’nin doğusunda yer alan Aslanlı ve Demirciler’den başlayarak, Kuzeyde Semailli’yi ve çevresini içine alarak, Yakın Girenüzlü olarak adlandırılan Ocaklı’ya kadar uzanan bir bölgeydi ki kuzeyde Örencik’e kadar uzanmaktaydı.
İşbu defterde çalışmamızın konusu olana Demirciler Köyü Padişah Hassı olarak görülmekte,56 Hane,18 mücerred barındırmakta, hâsılı ise 5250 akçedir.
Kestel köyleri içinde sipahi tımarı olarak ayrılan bu bölgelerde şu anda mevcut olamayan veya adları değiştirilmiş olan Kıranlu, İshaklu, Dereköy, Tahtacı, Mekreken veya Kıranlu Kaynağı, Böğrüdelik, Terkemişli, Mena Halil, Sülmen Şah, Hacıbeyli, Mukata’a-i mane-i Kaza-i Kestel, Çikülü, Kamanlu, Mekreken Deresi, Siyek, Gençlü, Hasalu, Gökseki, Dursunlu, Yenice, , Karaağaç, Cuhudlu, Selimli, Yusuflu, Sabunsuyu, Kaypalu, Örenlü, Sinan Bey, Kurt Kuyusu köyleri yer almaktaydı.