Hacamat uygulaması, vücudumuzda belli başlı bölgelere kupa yerleştirilerek, bazı uygulamalarda ise küçük kesikler atılarak yapılan bir tedavi yöntemidir. Genellikle sırt, omuz ve baş bölgelerine uygulanır.
Hacamat yaklaşık olarak beş bin yıllık bir tarihçeye sahip . Bilinen en eski tıp metinlerinin arasında yer alan Eber Papirüsleri’nde (M.Ö. 1550), hacamattan bahsedildiği gözlemleniyor. Mezopotamya’da önemli bir tedavi yöntemi olan hacamat, uzun yıllar kullanılmaya devam edilmiş.
Eski çağlarda hacamat sırasında kullanılan kupa veya bardaklar, bambu, çömlek, cam veya silikondan yapılmış. 20. yüzyılda ise modern tıbbın gelişmesiyle beraber ilaç tedavilerinin arttığı şu dönemlerde hacamat, tamamlayıcı veya alternatif tıp olarak yapılmaya devam ediliyor.
Hacamatın uygulamasında ise hafif kesikler atılarak bölgenin vakumlanmasıyla birlikte kanın dışarıya emilmesi sağlanıyor.
Geleneksel klasik tıp kitaplarında bunlarla ilgili bir çok bilgi yer alıyor. Hangi bölgelere yapılması ve neye iyi geldiği yönünde epey bilgi mevcut. İbni Sina ay başı veya ay sonunda uygulanmasını tavsiye etmiş. Kitaplarında ise 60’a yakın kan alma yeri göstermiş.
HACAMAT YAPTIRMAK SÜNNETTİR
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bizzat kendisi de hacamat yaptırırmış. Ebû Taybe adında bir Haccâm’a hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuş: “Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır” (Buhâri, Tıb 13; Müslim, Musakat 62,63; Ebû Dâvûd Nikâh 26, Tıb 3) (1)
Peygamberimiz (s.a.v.) ihramlı iken hacamat yaptırmıştır. (Buhârî, Savm, 22; Müslim, Hac 87, 88; Ebû Dâvûd Menâsik 35). İhramlı iken saç kestirmemek şartıyla hacamatın caiz olduğu hususunda âlimler arasında görüş birliği vardır. Aynı şekilde Hz. Peygamber (s.a.v.) oruçlu iken de hacamat yaptırmıştır. (Buhârî, Tıb II; Ebû Davûd, Siyâm 29). (2)
Resulallah (s.a.v.) buyurdular ki: “Miraç gecesi hangi melek topluluğuna rastladıysam bana, "Ey Muhammed, kan aldırmaya devam et, ümmetine de bunu emret" dediler. ‘’ buyurmuştur. ( Tirmizi , İbni Mace, Ahmed bin Hanbel) (3)
HACAMATIN FAYDALARI
Hacamat insan üzerinde kan dolaşımını iyileştirmesine, toksinlerin atılmasına oldukça faydalı bir tedavidir. Hücrelere daha çok oksijen gider, ağrılar azalır ve doku iyileşmesi hızlanır.
Sırta yapılan hacamatta, sırt ağrılarının azalması, kasların gevşemesi, omurga sağlığının desteklenmesi, bel boyun fıtığının sebep olduğu ağrıların azalması da mümkündür.
Hacamat, insan vücudunu rahatlatır. Paygamber efendimizden bahsedilen bir öğütte ise ‘Ömrünüzde 1 defa da olsa hacamat yaptırın’ denilmektedir.
Sıklıkla tedavisini gördüğüm hacamatın en büyük artısı vücuttaki yorgunluğun ve ağrıların azalmasıydı.
Sağlıkla kalın…
Kaynak: (1,2,3,) : dogalhayatcomtr – Hacamat tedavisi ile ilgili hadis-i şerifler.