Teknolojinin ve onun getirdiği hayatı kolaylaştıran her şey gün geçtikçe artıyor. Öte yandan yüzlerce yıl öncesinden yakın geçmişe kadar insanların hayatına dokunan iş kollarlı da vardı. Örneğin kerpiç ustaları, sakalar (sucular) , bakırcılar, yoğurtçular, ağaç ve ahşap oymacılar, nalbantlar, taş ustaları, kuyu kazıcılar, üflemeci cam ustaları, çömlekçiler, semerciler, yorgancılar, terziler ve daha nice meslekler maalesef yok oldu ve yahut yok olmak üzere.


**


Kerpiç ustaları; Bu işi yapan ustalar killi toprakla samanı ve yumurta akını karıştırarak tuğlalar yapıyorlardı. Ürettikleri tuğlaları güneş ışığı altında kurutuyorlar ve satışa sunuyorlardı. Günümüzde bu mesleği yapan kalmadı. Zamanın eski sayfaları arasındaki yerini aldı bu mesleği icra edenlerde.


**


Sakalar (sucular) Eski zamanlarda sıcak yaz aylarında toprak küplerin içine doldurdukları memba sularını kentin sokaklarını dolaşarak satış yaparlardı. İnsanların buz gibi suları içerek ferahlamalarına olanak sağlıyorlardı.


**


Bakır ustaları, evlerde kullanılan bakır kapların üretimini yapıyorlar, her boydan kap kacağı insanların beğenisine sunuyorlardı. İşlemeli siniler, tencereler, kazanlar, çanakların hepsi birer gereksinimlerdi. Ayrıca bu kaplar zamanla kararıyor ve tahribata uğruyordu bunun çözümü de kalaylanarak yenilenmeleriyle mümkün oluyordu.


**


Ahşap oymacıları, binaların kapılarına, pencerelerine, çatı çevrelerine şekiller çizer ve bunları el işçiliği ile oyma sanatının en ince güzelliklerini ortaya çıkartırlardı. Ağaca şekil veren bu ustalar ayrıca çeşitli müzik enstrümanlarını da ortaya çıkarırlardı.


**


Semer ustalarının işleri de çok önemliydi, atlara, eşeklere, katırlara bilimim yük hayvanlarına kaliteli semerler yaparlardı. Bu semerlerin yapımında, keçe, saman, deri ve en sağlam ağaç parçaları kullanılırdı. Usta elinden çıkan semerler yıllarca kullanılırdı.


**


Yorgancılar, kaliteli pamuğun yanı sıra, saten, ipekli, pamuklu kumaşları kullanarak üzerine örteni sımsıcak ısıtan yorganlar üretirlerdi. Bu yorganlara el işi nakışlarla yüzlerce çeşit işlenir yorganların albenisi artırılırdı.


**


Şimdilerdeyse bu mesleklerin çoğu tamamen yok oldu bazıları da yok olup unutulmak üzere. Teknolojik gelişmeler hayatımızı kolaylaştırsa da yok olan meslekler için üzülüyoruz. Günümüzde bu unutulan meslekleri yeniden geri kazandırmak adına Halk Eğitimi Merkezleri’nde kurslar düzenleniyor. Böylece geçmişte kalan bazı meslekler yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. Kültürümüzün birer parçası olan mesleklerimizi yeniden bugüne taşımaya çalışan herkesi kutluyorum ve teşekkür ediyorum.