Dayanıklılık sözcüğünü karşıtı kırılganlıktır.
Kırılganlık ise savunmasızlık, korunmasızlık, zafiyet, güvenlik açığı, hasar görebilirlik olarak çevrilmektedir.
Tarımda kırılganlık dediğimizde yaşanan dönemin ekonomik, siyasal, sosyal ve çevresel özelliklerinin tarım sektörü ve özellikle üretici üzerinde yarattığı etkileri anlamalıyız.
Tarımda kırılganlık üreticilerin maddi ve moral açılardan olumsuz şartlardan etkilenmeleridir. Bu olumsuz şartlar üretici üzerinde doğa, devletler ve insan eliyle yaratılan etkilerdir.
Tarımın gelişim, süreklilik, korunma ve var olma gibi özelliklerini olumsuz olarak etkileyen doğal ve insani pek çok faktör bulunmaktadır. Örneğin böcek salgını, tarım sektöründe bitkisel üretimi olumsuz yönde etkileyebilen doğal bir faktördür.
Doğal Faktörler: Don olayının görülmesi, Selden dolayı ürün kaybı, Zararlılar dolayısıyla verim düşüklüğü, Hastalıklar dolayısıyla verim düşüklüğü, Karın az yağması ve kısa süre kalması, Karın fazla yağması ve uzun süre kalması, Kuraklıktan dolayı ürün kaybı, Yağmurun gereğinden fazla yağması, Yağmurun gereğinden az olması, İklim meydana gelen değişiklikler, Top. Kayması. dolayı ürün kaybı.
İnsan Kaynaklı Faktörler: işletmeci, aile veya işçilerden birinin sağlık problemi, Ürünü depolama şartlarından kaynaklanan ürün kayıpları, Aile işgücü yetersizliği, İşletmede meydana gelen iş kazaları, İşletmeye ait muhasebe kayıtlarının tutulmaması, Hırsızlıktan dolayı ürün kaybı, İşletmeye ait alet makine varlığı yetersizliği.
Devlet ve Tarıma Yönelik Ekonomik Politikalarla İlgili Faktörler: Tarımsal faaliyete ilişkin teknik bilgi ve danışman eksiği, Ürün fiyatındaki değişiklikler, Girdi maliyetlerindeki değişmeler, Hükümetin uyguladığı tarımla ilgili politikalardaki değişiklikler , Hükümetin uyguladığı genel politikalardaki değişiklikler , Ülkenin ekonomik durumundaki değişiklikler , Kırsal alana yönelik alt yapı yetersizlikleri, Sözleşmeli üretim yapılmaması, Arazi fiyatlarındaki değişiklikler, işgücü ücretlerinin yüksekliği Yabancı işgücü yetersizliği, Faiz oranlarındaki değişiklikler, Pazar. imkanlarının düşük olması.
Tarım üzerindeki risklerin sorumlulara dağılımında en yüksek payın devlete ait olduğu görülmektedir. Bunu üreticinin tedbirsizlik ve diğer faktörler izlemektedir.