27 Eylül, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından belirlenmiş, 1980 yılından bu zamana kadar her yıl turizmin önemini vurgulamak ve farkındalık amacıyla Dünya Turizm Günü olarak kutlanıyor.

Turizm, Türkiye’ye katma değer sağlama potansiyeline sahip en önemli birkaç sektörden biridir. Turizm, gün geçtikçe gelişiyor ve gelişmiş ülkeler açısından sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarda önem kazanıyor.

Sürdürülebilir bir kalkınmanın aracı olarak görülen turizm, çevresel, sosyal, uzun vadeli, kültürel ve ekonomik şartlarla gelişmeyi hedefler. Turizmin ülkemiz açısından da önemi büyük yer kaplıyor.

Turistik düzenlemeler, turizmin 12 aya yayılması, temiz enerji kullanımının önemsenmesi, toplumsal ve kültürel kimliğin korunması, yatırımların esnek, gelişmeye açık ve uzun vadeli olması Türkiye’yi her anlamda ileriye taşıyacak gelişmeler arasında. 

TURİZM SEKTÖRÜNÜN YILLAR İÇİNDE GELİŞMESİ

Tarihsel anlamda insanlar her zaman yeni yerler görmeye ve gezmeye meraklıydılar. Daha iyi bir yaşam için soğuk olan yerlerden sıcak yerlere göç etmeler başlamıştı. Fakat bunu turistik gezi amaçlı yapmadılar.

17. Yüzyılda Avrupa’da furya haline gelen eğitim, kültürel geziler zamanla yerini turistik gezilere bıraktı. 19. Yüzyılda ulaşım, konaklama ve yemek fırsatları sunulan tatil paketleri maliyet olarak da tatil olarak da insanları daha da cezbetti. Yerel kültürü koruduğumuz ve küçük işletmelere sahip çıktığımız seyahatler, küresel çarkın korunmasına yardımcı oluyor. 

KRUVAZİYER LİDERİ KUŞADASI

2024 yılında Ocak – Ağustos dönemini kapsayan zamanlarda Aydın’a yaklaşık olarak 1 milyon 200 bine yakın turist geldiği öngörülüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıklamalarına göre Kuşadası turizm anlamında ön plana çıkıyor. Kruvaziyer gemilerinin en fazla uğrak alanına dönüşen Kuşadası Limanı, turistleri doğal güzelliğiyle mest etmeyi başarıyor. 8 aylık dönemde Kuşadası Limanı’nın 133 bin 565, İstanbul limanlarının 74 bin 616 ve İzmir Alsancak Limanı’nın 21 bin 828 yolcuyu ağırladığını belirten Uraloğlu, “Bir yarımada olan ülkemizin turizm potansiyelini en üst seviyede kullanabilmek için çalışmaya devam ediyoruz. Ulaşım ve turizm, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında birbirini tamamlayan iki temel sektördür. Bu anlamda limanlarımız da aynı zamanda kültürel ve turistik zenginliklerimizin dünya çapında tanıtılması için kritik öneme sahip.” İfadelerini kullandı. 

Elbette bu veriler bizi mutlu ediyor. Turizm sezonunu 12 aya yaymak için her çaba gösteriliyor. Türkiye’nin ve Aydın’ın daha iyi yerlere gelmesini içten diliyorum.

Sağlıkla kalın…