Ege Bölgesinde ve Aydın İlinde 2024 “Sofralık Zeytin Fiyatları” bazı aracılar tarafından sosyal medyada ve mahallinde açıklanmaya başlandı.
Sofralık zeytin çeşitlerine göre duble zeytin fiyatları 40 ile 60 TL arasında değişmektedir. Ancak bu fiyatlar sizleri aldatmasın. Yetişkin zeytin ağaçlarında duble zeytin oranı çok düşük olup, rekolte ve gelire esas olan kalibreler 2 ve 3 numara zeytinlerdir.
Açıklanan fiyatlar doğal olarak doğrudan aracı, tefeci, tüccar, Çengelci ve diğer ara pazarlama aktörlerinin kendi başlarına belirledikleri fiyatlar değildir.
Bu fiyatların oluşmasında etkili kuruluş, işletmeci ve ihracatçıların kulübü olan UZZK (Ulusal Zeytin Ve Zeytinyağı Konseyi)dir.
Aracılar bu kuruluşun oluşturduğu kamuoyu bilgileri ışığında bu fiyatları açıklayabilmektedirler.
UZZK, her hasat dönemi öncesinde zeytin rekoltesini, kendi hâkim olduğu rekolte heyetleri marifetiyle inanılmaz yüksek göstererek rekolte rekorları kırmaktadır.
Bu fiyatlar üreticiyi memnun edecek midir? Asla. Çünkü fiyatlar 2023 yılına göre % 50 aşağıdadır.
Bu fiyatlar kimlere yarayacaktır? Aracılar, işletmeciler ve ihracatçılar. Çünkü 2023 yılında olduğu gibi alım ve satış fiyatları arasındaki makas 6 ile 7,2 kat olacaktır.2023 yılında ortalama market zeytin fiyatları yeşil zeytinde 290 TL,siyah zeytinde 360 TL.olarak gerçekleşmiştir.
Devlete düşen görevler nelerdir diye “beyhude” bir soru yöneltmek istiyorum. Ancak Devlet gıda fiyatları suçlusunu üretici olarak görmektedir. Maliye ve Ticaret Bakanlıkları üst/merkez bürokrasisi üretici fiyatlarının aşağıya çekilmesi ile gıda enflasyonunun önüne geçeceklerini zannetmektedirler. Ancak üretim –tüketim arasındaki fiyat farkının nedeni üretici değil aracılardır.
Tarım Ve Orman ile Maliye Bakanlıkları sıkıştıkları anda gıda ithalatı ile fiyatları düşüreceklerine inanmaktadırlar. Ancak tüm gıdalarda bu yöntem denedi ve gıda fiyatları aksine yükseldi.
Peki bu fiyatlarla satışların gerçekleşmemesi için ne yapmalıyız?
· Üreticiler zeytinlerini bu fiyatlara aracılara satmayıp zağlık zeytin olarak bekletmelidirler.
· TARIM,Ticaret ve Maliye Bakanlıkları’nın –bu konuya el atmayacaklarını bile bile onları göreve çağırıyorum.
· İşlevini yitirmiş,ekonomik anlamda üretici düşmanı ,zeytin ve zeytinyağı zenginleri kulübü haline gelmiş olan UZZK derhal kapatılmalı veya yapısı değiştirilmelidir.
· Zeytin/Zeytinyağı kooperatifleri ve Üretici Birlikleri bu fiyat politikalarını ve bu fiyatları kabul etmediklerini ilan etmelidirler.
· Tarım Kredi Kooperatiflerinin Suriye Afrin’deki Zeytinyağı fabrikası derhal kapatılmalı Türk zeytinyağı fiyatlarını dumura uğratmasının önüne geçilmelidir.
En önemli görev üreticiye düşmektedir. Siz üreticilere düşmektedir.
Sizler zeytininizi satmadığınız müddetçe bu alçak (!) fiyatlar havada kalacaktır.