Türkiye’de en fazla zeytin üretimi yapılan bölge Ege Bölgesi’dir. Bölgede en fazla zeytinin yetiştiği şehir Aydın’dır. Bu zamanlarda başlanan zeytin hasadında bu sene ‘yok yılı’ olarak adlanadırıldı. Anadolu Ajansı’nın yaptığı bir habere göre;  zeytinde "yok yılı" olmasına karşın Türkiye'nin zeytinyağı arzında sıkıntı beklenmediği açıklandı.

Habere göre; “Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, Türkiye'nin iç ve dış zeytinyağı arzında sıkıntı yaşanmayacağını belirterek, "Elimizde geçen yıl kırılan ihracat rekorunu tekrar kırmaya yetecek kadar zeytinyağımız olacak." dedi. Tan, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik ilave tedbirlerin uzatılmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Zeytinyağında 2022-2023 sezonundan yaklaşık 200 bin ton devir stoku bulunduğu bilgisini veren Tan, bu yılın zeytin üretiminde "yok yılı" olmasına karşın ülke stoklarında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.

Tan, geçen sezon Türkiye'de toplam 450 bin tonu bulan arz gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Bunun yaklaşık 150 bin tonunu ihraç ederek bir rekora imza atmış, 150 bin ton da iç tüketim yapmıştık. Şimdi devir stoklarla birlikte yaklaşık 150-200 bin ton ile 2023-2024 sezonuna giriyoruz. Bu sezon zeytin üretiminde 'yok yılı' ortalamalarında olsa bile geçtiğimiz sezonun iç ve dış tüketimini karşılayıp bir sonraki yıla önemli miktar devir stok verecek kadar zeytinyağımız olacaktır. Elimizde fazladan ihracat yapacak miktar var. Yani iç ve dış zeytinyağı arzında sıkıntı yaşanmayacak. Elimizde geçen yıl kırılan ihracat rekorunu tekrar kırmaya yetecek kadar zeytinyağımız olacaktır."

Tan, 2023-2024 döneminde devir stoku da dahil edildiğinde arz bakımından İspanya'dan sonra Türkiye'nin ikinci sırada olmaya devam edeceğini belirterek, İspanya ve İtalya'nın geçen sezon olduğu gibi bu sezon da üretim sıkıntısı yaşayacağını anlattı.
Bu ülkelerin ellerinde devir stoku bulunmadığını vurgulayan Tan, "Bizim stoklarımız iyi düzeyde. Bu yılki üretimimizi yurt içinde tüketsek ve devir stokumuzu ihraç etsek bile yine kardayız, sıkıntı yaşamayız." ifadelerini kullandı” 

Bir başka AA haberine göreyse, TZOB Genel Başkanı Bayraktar’ın yok yılı olmasına karşın zeytinyağında taklit ve tağşişe karşı dikkat edilmesi yönünde.
Zeytinyağının perakende fiyatını düşük tutarak daha fazla kar sağlamak için taklit ve tağşişe başvurulduğunu öne süren Bayraktar şu ifadeleri kullandı.
"Zeytinyağının perakende fiyatını düşük tutarak daha fazla kar sağlamak için taklit ve tağşişe başvuruluyor. İçerdiği fonksiyonel nitelikteki bileşenler nedeniyle yağlar arasında ön planda olan zeytinyağı dengeli ve sağlıklı beslenmek için mutfaklarımızda her zaman kullanılıyor. Tağşiş sorunu sadece ülkemizde değil, zeytinyağı üretilen ve ticareti yapılan ülkelerin tamamında yaşanan bir sorundur."

Bayraktar, zeytinyağındaki hile ve sahtekarlığı tüketicilerin tespit edemeyeceklerine dikkati çekerek, taklit ve tağşişin laboratuvar testleriyle anlaşıldığını ifade etti.
Üreticilerin emeklerini korumak için her türlü hile ve sahtekarlığa karşı çıkmak gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, tüketicilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesinde önemli bir yeri olan zeytinyağında taklit ve tağşişin önlenmesi için tüm illerde denetimlerin sık sık yapılmasının önemine işaret etti.

Bayraktar, denetimler sonucu sahtekarlık yapan firmaların ifşa edilmeleri ve gerekirse kapatılmaları gerektiğini belirterek, "Bizler bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Tüketicilerimiz de zeytinyağı alırken bilinçli olmalı, güvendikleri yerlerden veya firmalardan yağlarını almalıdır”
***

Zeytinyağı taklit ve tağşiş konusunda en çok tercih edilen ürün olması dolayısıyla dikkatli olmamız gerekiyor.
Sağlıklı yaşam için doğal ve bilindik yerlerden alışveriş yapmalıyız. Gıda denetimlerininde daha fazla artırılması ümidiyle… Sağlıkla kalın.