İzmir Bölgesi Milli hakemlerimizden Hakkı Gürüz’ün Türk futboluna kazandırdığı topculardan biri de Mustafa Gezeroğlu’dur. Altay’da sürekli 8 yıl oynayan Aydın’ın yetiştirdiği nadir futbolculardan dır.
Aydın’da 1933 yılında doğan Gezeroğlu, İlkokulu Cumhuriyet ilkokulun da,
Ortaokulu Aydın Ticaret de, Liseyi de İzmir Ticaret lisesin de tamamlamış. İzmir Ticaret Futbol takımında Karşıyakalı, Eski Fenerli Ogün Altıparmak ile beraber oynamış. Daha sonra İzmir Ticari Bilimler Fakültesi, yüksek Ekonomi bölümünden mezun olmuş. Yarım Asır önce ki futbol geçmişini o günkü tazeliği ile Gezeroğlu, şöyle dillendiriyor.
“ 1949 yılında futbola Aydınspor’da başladım. 1953 yılında Aydın’da oynanan Altay maçı sonrası, Altay’ın yönetim kurulu üyesi olan Hakem Hakkı Gürüz beni beğendiğini ve Altay’a gelmemi istediler. Coşkun Dağlıoğlu ile birlikte Altay’a geldik. Hakkı Gürüz aynı zaman da İzmir Ticaret Lisesi Müdür muavini olduğundan Ticaret Lisesin de okumamı sağladı. Altay da oynarken Nazilli’ye maça gittik. Dağan Akı’yı o maçta beğendiler ve o da aramıza katıldı. Kaya Köstepen’de Altay da idi bir yıl sonra Aydın’a döndü, sonra tekrar Altay’a geldi”.
Saha da inatçı ve koparıcı olan, dışarıda efendiliği ile tanınan eski topcu Alsancak muhitinin sevgisini kazanmış. Altaylıa taraftarın gösterdiği yakınlığı şöyle anlatıyor.
“Hırslı ve kemik gibi bir yapım vardı. Santraf ve sağ bek de başarılı oldum. Gözü pek, sahaya çıkınca formanın hakkını veren müdafaa adamı olarak 1953- 1961 arası Altay’da 8 yıl profosyonel futbol oynadım. O günkü “yüz elli lira” transfer paramdı. Beni ‘Koç Mustafa’ olarak tanımlamaları, Altay’da oynadığım yıllarda hava toplarına iyi yükselip, topa sert kafa vurduğum için Alsancak esnafının ‘ Topa koç gibi kafa vuruyorsun’ demelerindendi”.
İyi bir kesici olan Gezeroğlu’nu o yıllar Altay’ın ünlü Amigosu “ Sarı Erol” Battal’a sorduğum da “ Çabuk parlayan, içine kapanık, fakat görevini yapmak için çırpınan futbolcuydu” diye tarif etti. Genlerinde futbol aşkı olan Gezeroğlu’nun ağbisi Mehmet’de Karagücünde futbol oynamış.
Sakatlıklar, deplasmanlar, unutulmaz maçlar film şeridi gibi geçti. Sıra elli yıl öncenin hasret kokan kadrosuna gelince gözünün pınarından özlem süzülüverdi. Akın, Mehmet, Metin, Adil, Mustafa(Koç) Yılmaz, Orhan, Bayram, Edwin Clark, Coşkun ve Hüseyin. Altay’ın bu unutulmazlarını sıralarken, “ Bu kadro zamanla değişti ama Bayram Dinsel büyük futbolcuydu. O hiç kopmadı, yürekliydi. Altay’ı ve bir dönem Aydınspor’u çalıştırdı. Başkan Vahap Özaltay güçlü bir insandı. Mevsim başında talihsiz bir sakatlığım oldu. Macar Buzzegolly geldi, beni pek takdir etmedi. Sabrettim, bir BJK maçında çok muvaffak oldum, taraftarda oyunumu alkışladı. Sonra İtalyan Romandini ile yenilikleri ve iyi çıkışları yakaladık”.
Altay da futbolu bıraktıktan sonra C kursuna giden Koç Mustafa, Antranör diplomasını almış.1961 yılında Aydın Tekstil fabrikasında memurluğa başlamış. Sarı-lacivertli fabrika takımında hem futbolculuk hem yöneticilik yapmış. 1963 de Yedek Subay olarak Trabzon’a gitmiş. Terhis olup tekrar Tekstil’e gelen Gezeroğlu Tekstilspor’un hocalığını da yapmış ve 1968-73 yılları arası 4 yıl üst üste şampiyonluk görmüş. Aydınspor da ve Tekstilspor da oynarken Centilmenlik kupaları ile ödüllendirilmiş. Türkiye liglerinde uzun yıllar top koşturan usta ayağın, kuşkusuz birçok Esrik anıları var. İşte bunlardan bir kaçı.
“ 1956-57 Altay- BJK maçında Nazmi, sağ açık oynuyordu, bende sol bek. Benim kanadımdan geçemedi, Antrenörü onu sola aldı, kurtuldu. 1958 de İstanbul Dolmabahçe stadında Fenerbahçe ile oynuyoruz. Biz Gazhane tarafındayız, karşımda Lefter. Mücadele ve çekişme son haddinde. Efsaneye rahat orta yaptırmadım. Fener taraftarı öfkelendi, bana şişe ve ayva attılar. Lefter kızdığı zaman çok küfür ederdi, ama ben pes etmedim.
Hele, 1958 de yine Dolmabahçede, Beşiktaşı 3-1 yendiğimiz maç, torunlarıma anlatacağım heyecandaydı.
Bir anım da, İzmir’den. Rahmetli Metin Oktay’la. 1954-55 yılında İzmirspor-Altay maçı. İzmirspor yenerse şampiyon olacak, beraberlik bize yetiyor. Metin Oktay ve ben bu maçta karşı karşıya oynuyoruz. Maçın ortaları idi, kale sahasında ikimiz topa sıçradık. Benim çenem, onun şakağına geldi. Yaralandık, yara oyun da daha da açıldı. Ambulans geldi, bizi Konak hastanesine götürdüler. Her ikimize ikişer dikiş attılar. Sonra gidip maçı tamamladık”.
Kaderin cilvesi, Aydınspor, Altay ve Tekstilspor’un formalarını giyen Gezeroğlu bu üç kulübün bu günkü durumuna çok üzülüyor. Emekli olduktan sonra mücadeleyi siyasi arenada sürdüren Gezeroğlu, Anap Aydın ilçe başkan yardımcılığı yapmış 7 yıl. Beş yıl da Belediye meclis üyeliği.
Bügün 72 yaşında olan Koç Mustafa, hakikatten koç gibi maşallah. Belki de Alsancak kokan Altay’ın, siyah-beyaz albümlerdeki anıları onu dinç tutan.
Sarı-Siyah Aydınspor forması ile başlayan Efsunlu öykü, Fikret Cambazoğlu,
Hasan Yetiş, Bomba Ekrem, (Kekikyağcı) Halit Özkavruk, Coşkun Taş, Güven Önüt, Kaya Köstepen, Kemal Ünlü, Hakkı Güngör ve Zihni Demir ustalardan sonra, kösele kramponlu toprak sahaların gönül sayfalarına kazındı.
Ömrüne bereket Koç Mustafa.
8 yıl oldu Gezeroğlunu kaybedeli, ışıklarda uyusun.