1916 Yılında Aydın’da doğan Fikret Cambazoğlu, Tüccar ve İthalat işleri ile uğraşan Cambazzadeler den Ahmet Necati’nin oğludur. İlk ve Orta mektebi Özel okulda gitmiş ama ortayı bitirememiş. Askerliğini Çanakkale’de tamamlayan Cambazoğlu, İzmir Maliyesinde Mali İdari Müfettişi olmuş.
Futbola 1930’da İzmirspor Genç takımında başlamış. Sonra uzun yıllar Altay’da oynamış. Bir ara Galatasaray’a transfer olmuş ama Kaleci Osman dan hiç sıra gelmemiş. O da yedek beklettikleri için tekrar Altay’a dönmüş.
“Uçan kaleci” lakabını Altay takımda almış. İzmir’in siyah beyazlı ekibi bu efsane kalecinin, Alsancak’daki kulübün girişine resmini asarak taçlandırmış.
Aydın’dan evlenmiş ve Aydın’a yerleşmiş. 3 erkek, 3 kız babası olan Cambazoğlu, Aydın Beden Terbiyesi Müdürlüğü yapmış.
1936- 37’de Aydınspor sahasının alt zemini hazırlanırken hep işin başında bulunmuş. Beden Terbiyesi görevinden sonra, Özel İdare Varidat( Gelir) memurluğu ve Müdürlüğü yapmıştır.
Sarı- Siyahlı Aydınspor forması ile yıllarca kalecilik yapan Cambazoğlu, Aydınspor Başkanlığı, As Başkanlığı ve Genel kaptanlığı yapmıştır. Takımı çalıştırıp, futbolcuların yetişmesini sağlamıştır. Aydın’ın yetiştirdiği ünlüler listesinde Atlet olarak yer alır, ama o komple bir sporcudur ve yarım asır öncesinde Kaleci Fikret olarak anılırdı.
1 Ekim 1936’da Aydın’da yapılan maçta İzmir şampiyonu Altınordu’yu 2-1 yenmişler. Aydın karması bu maça, Fikret(Aydın), Hüsnü, Burhan(Nazilli) Hüsnü(Aydın), Halil(Nazilli), Ulvi(Aydın), Mehmet(Nazilli), Halid (Karapınar), Şevki(Nazilli), Osman(Çine), Ali(Nazilli) ile çıkmış.
Aydın mıntıka Reisi Sırrı Hun ve Futbol heyeti Reisi Vasfi Hami bey’in idaresindeki Aydın takımının kaptanı Nazilli Menderesspor’lu Şevki imiş.
26 Nisan 1938’de Menderesspor’u 2-0 yendikleri maç da Aydınspor sahaya, Fikret, Ragıp, Zihni, Hasan, İsmail, Hüsnü, Sungur, Ulvi, Osman, Ali, Turgut ile çıkmıştır.
22 Haziran 1942’de Fikret, Zihni, Kemal, Ago, İbrahim, Edip, Ali, Sungur, Osman, Celal, Hüseyin’den oluşan unutulmaz on biri ile çıktığı Nazilli Sümerspor maçını 3-1 almışlar.
1938’de Ankara’da, 1940’da Mersin’de yapılan Grup maçlarında Aydınspor kalesini korumuş. Aydın’da en çok karmaya katılan futbolcu Unvanına sahip.
1940- 41 sezonunda tekrar Altay’ giden Cambazoğlu 1941’de Ankara’da yapılan Grup maçlarında Altay’ın Türkiye Şampiyonu olmasını sağlamış. 1 yıl sonra tekrar Aydınspor’a dönmüş ve futbolu Sarı- Siyahlı Kulüpte bırakmış.
1950- 51 sezonunda Aydın şampiyonu olan Aydınspor’u, Antrenör olarak Türkiye Şampiyonası Grup maçları için Bursa’ya götürmüş. Bursa’da yapılan Finallerde ilk defa çim sahada oynayan Aydınspor sahaya- Turgut, (Bomba)Ekrem, Tüfekçi Mehmet, Alim Aybak, Coşkun Dağlıoğlu, Halit Özkavruk, İbrahim Özevin, Süreyya, Mehmet Akşit, Coşkun Taş, Hüseyin Çeri ile çıkmış ve grubu 3. olarak bitirmiş.
Maçları Tribünden izleyen BJK Antrenörü Sadri Usaoğlu, Cambazoğlu’nun talebesi Coşkun Taş’ın futbolunu beğenmiş ve 11. Haziran 1951’de BJK’li yapmış.
Daha futbol oynarken yönetime girmeyi başaran Cambazoğlu, 1939’da Fevzi Germen, 1940’da Fadıl Köprülü Başkanlığında genç yaşta idareciliği tatmış.
Aydınspor’un her kongresinden yönetici olarak çıkan Futbol duayeni, 1966’da 2.lig’e katılan Aydınspor’un kuruluşunda görev almış ve çok emeği geçmiş.
1953 yılında, Hüraydın muhabiri olan İrfan Denker’le bir Antrenmanda yaptığı söyleşide, “1923’de kurulan kulübümüzün yönetimini, Ekrem Torunlu, Gölhisarlı Mehmet bey, Rahmetli (Kör) Tahir, Abdullah Ayaydın, Ağaoğlu Mustafa, İhsan Taş, Cevdet Norgaz, Katip Arif, Nuri Güngör bey teşkil etmiştir.
Bu günkü yönetim ise, Başkan Ekrem Torunlu, Muhasip, İş Bankası Muhasebecisi Ziya Bey, Umumi Kaptan (Çapar) Adnan Pınar, Kaptan Vahap Demirel, Veznedar Halil İbrahim Okşan, Yurt Müdürü Amiri Nusret, Kulüp Doktoru Cemal Işlak.
Aydın Karması için isim sorarsanız, Melih, İbrahim, Alim, Semavi, Mustafa, Oktay Eralp, Alaeddin Evcim, Hasan, Vahap hoca, Hüseyin ve Argun’u sayabilirim” demiş.
Özel İdareden emekli olmasına kısa bir süre kala, 1967 yılında 51 yaşında iken aramızdan ayrıldı. Aydınspor’da Kalecilik, Yöneticilik ve Antrenörlük yapmış Milli Takıma ve İzmir kulüplerine futbolcu kazandırmış ve ruhunu doğduğu şehirde teslim etmiş bu Efsane’nin bir yerlerde isminin olmayışı yüreğimi burkuyor. Bir zamanlar Aydınspor’un tapulu malı Sahasının anılarıyla birlikte yok olması ayrı bir hüzün.
Begonviller içinde uyu, yakışıklı ve Kibar insan.
Kaynak;
1 Ağustos 1937 - Aydın Gazetesi
24 Ekim 1937- Aydın Gazetesi
26.Nisan. 1938 Aydın Gazetesi- 225
2. Nisan. 1939- Aydın Gazetesi
23. Mayıs. 1939- Aydın Gazetesi – Sayı 536
22. Haziran. 1942 Aydın Gazetesi-
24.Şubat. 1953 – Hüraydın (İrfan Denker)
23.Nisan. 1953 Hüraydın Gazetesi- Sayı 46
13.Nisan.1936 “ISPOR” dergisi (İstanbul)
2 Eylül 1935 “Top” dergisi- (İstanbul) sayı 41
13 Ağustos 1936 “TOP” Dergisi- Cilt.3 No: 21
Coşkun Cambazoğlu ile söyleşi- (F.Cambazoğlu’nun oğlu.)