Yukarıdaki başlığın gerçekte “Üretici Açısından Hayvansal Ürün Pazarlamasındaki sorunlar “ olması gerekirdi.Gerçekte üretici dışında hayvansal ürün pazarlamasında muzdarip olan her hangi bir pazarlama aktörü bulunmamaktadır.

Ülkemiz özeline ait olmak üzere başlıca hayvansal ürünleri süt,süt ürünleri,et,et ürünleri,balık,tavuk eti,yumurtası,diğer kümes hayvanlarının et ve yumurtaları,bal.

Daha önce değeri daha yüksek olanderi,bağırsak,yün vb pek çok ürün üretim maliyetini karşılamadığı için pazarlama listesinde değer kaybedenler grubuna girdi.

Günümüzde hayvancılık ürünleri arasında ticareti en fazla yapılanlar et,et ürünleri,süt,süt ürünleri ve yumurta başta yer almaktadır.

Öncelikle Süt ve süt ürünleri pazarlamasını ele alalım.

Günümüz hayvancılık işletmelerinde üretilen süt ve ürünleri günümüz ekonomik işleyişi içerisinde yarı modern bir biçimde sanayi ve işleme tesislerine ulaştırılıp işlenerek ürünlere ya da tüketicilere,talepleri doğrultusunda pazarlanmaktadırlar.

Böylelikle istenen kalitede olmasa da ürün kalitesi-fiyat-hijyen ve kayıtlı üretim sağlanmış olmaktadır.

Pazarlama zincirinin daha da modernleştirilmesi, üretici işletmelerine iyi işleyen ve etkili bir pazar sunacak ve diğer yandan sanayi işletmelerinde de atıl kapasite oluşturmadan işletme verimliliği ve sermaye verimliliği ile kârlılığın ilk şartı sağlanmış olacaktır.

Ancak bu alanda yapısal bir düzenleme gereği ortaya çıkmaktadır. Üretici ile sanayi işletmesi arasında bulunan yaklaşık 9 adet pazarlama aktörü süt ve süt ürünlerinin hem sağlığını he da fiyatını olumsuz olarak etkilemektedirler.

Başta süt olmak üzere hayvansal ürünler çabuk bozulabilen dolayısıyla üretimden sonra hızlı ve seri olarak pazarlanması diğer bir ifadeyle ham maddeden ürüne dönüştürüleceği tesislere ulaştırılması gereken bir üründür.

Türkiye’de süt üretiminde oldukça farklı ve genelde aracılara dayalı bir pazarlama ağı mevcuttur. Bu pazarlama zinciri bir yandan nihai ürün fiyatlarında artışa neden olurken diğer taraftan sanayicinin süt tedarikinde verimliliğin azalmasına neden olmaktadır.

Özellikle üretimin sürdürülebilir olması, etkili ve iyi işleyen üretim kesimi ile entegre bir süt sanayi zorunludur.

Radikal bir bicide yapılacak pazarlama düzenlemesinde,üretici,üretici kooperatifi veya işletmeci zinciri yeterli gelecektir.

Diğer pazarlama aktörlerinin muhatabı üretici değil üretici kooperatifi olmalıdır ki tüketicinin süt ve süt ürünlerine ulaşımı daha az maliyetli ve dolayısıyla daha rahat olabilsin.

Bunun için de Türk Ticaret Kanununda aracıları üretimin üçüncü kademesine sabitleyecek,üretici ve kooperatif haklarını koruyacak yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.