Tarımsal arazilerin sürdürülebilir bir şekilde kullanılması için toprak ve su kullanımı, doğanın özgün düzeni ve gelişimi içerisinde gerçekleşmelidir.
Tarım ve çevrenin her birinin hayatlarını dost ve sağlıklı ilkeler doğrultusunda sürdürmeleri için, toprağı dinlendirmek için nadasa bırakılması, münavebe yapılacak tarım ürünlerinin ve çeşitlerinin doğru yapılması, sulamanın bilimsel esaslara dayandırılarak toprağın ihtiyacı kadar su verilmesi, bitki hastalıkları ve zarar veren haşereler ile kimyasal mücadeleden daha fazla doğal olarak mücadele edilmesi gibikonular önem arz etmektedir.
Bunun yanında tarım arazilerinin verimli ve etkin kullanımı için mülkiyet yapılanması ve mülkiyet özellikleri dikkate alınarak planlama yapılmalı projeler bu özelliklere uygun olarak hayata geçirilmelidir.
Özel Mülkiyet:
Tarımın sürdürülebilirliği açısından mezru arazi mülkiyet sahiplerine, komşu parsellerin satın alınması durumunda kredi ve destek kolaylıklarının sağlanması.
Hisseli veya miras kalan taşınmazlarda, çiftçilik yapan hissedarlara kolaylık sağlayıcı düzenlemeler getirilmelidir.
Ülkenin ve bölgenin zirai durumunun eğitimlerle anlatılması, gerekirse tarım danışmanlarına, Araştırma Enstitülerine,Üniversitelere yönlendirilmeleri sağlanmalıdır.
Taşınmazlarda gerekli imar ihya çalışmalarında kullanılacak traktör, pulluk vs. ihtiyaçlar için tarımsal üretim ve pazarlama kooperatiflerine destek verilmesi .
Çiftçiliğin ekonomik düzeyini geliştirici katkılar sağlayarak, tercih edilen bir meslek haline getirilmesi için özellikle genç nüfusun tarıma yönlendirilmesi amaçlı düzenlemeler yapılması.
Kullanılmayan Kamu Arazileri Ve Diğerleri:
Üretimin gerçekleşmediği kesinleşen parsellerde Milli Emlak Müdürlük ve Şeflikleri, Ziraat Odaları,İlçe Tarım Müdürülükleri,muhtarlardan , oluşacak komisyonlarla kamu mülkiyetindeki arazilerin işlenebilmesi için mevzuat düzenlenmesi ve çalışmaların yapılması.
Kiralama, satış bedelinin belirlenmesi ve danışmanlık konularında Ziraat Odalarının yetkilendirilmesi.
Kiralanması ya da satışının düşünülmesi durumunda bahse konu parsellere talepte bulunanlara gerekli ürün bazlı tarımsal destekler verilmeli, kredi kolaylığı sağlanmalı o yörede yaşayan genç çiftçilere öncelik sağlanmalıdır.
Gerekli kolaylıklarla tarımsal faaliyete ikna edilen çiftçilerle sözleşmeler yapılmalı her yıl denetimi gerçekleştirilme-lidir.
Ekonomik kaybın devamı yani üretimin diğer yıllarda da gerçekleştirilm-ediğinin tespiti durumunda cezai işlem uygulanmalıdır.
Kaynak: Sedat Kurugöllü ve Fatma Bünyan Ünel'in “Ekonomik Katkısı Olmayan Tarım Arazilerinin Araştırılması ve Değerlendirilmesi