Tarımın her alanında olduğu gibi hayvancılıkta da kayıt son derece önemlidir.

Çünkü tarımsal üretimin kayıtlı ve izlenebilir olması, izlenecek politikalar veya uygulanan destek ve teşviklerin hedeflerine ulaşması açısından gereklidir.

Ayrıca ürün kalitesinin belirlenen standartlarda olması, ürün girdi maliyetleri ve oluşan tüketici fiyat düzeyinin üretim ve tüketim kesimi açısından uygunluğu, açısından üretimin kayıt altına alınması oldukça önemlidir.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvancılığımızla ilgili bu alanda eksik de olsa bazı tespitlerini okuyucularımıza sunmak istiyorum.

• Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kimlik edindirme ve kayıt altına alınma işlemlerine önem verilmeli, TÜRKVET verilerinin güncel tutulmasına özen gösterilmelidir.

• Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara uygulanan elektronik kulak küpesi uygulamasına devam edilmelidir.

• Bakanlık il/ilçe personel ataması görev tahsisli olmalı, ortaya çıkan eksiklik ve hataların sorumluluğunu üstlenebilmelidir.

• TÜRKVET’te işletmede kayıtlı hayvan sayısı ile fiilen işletmede bulunan hayvan mevcudu uyumlu hale getirilmelidir.

• Hayvansal ürünlerin üreticiden çıkışından perakende sektörüne ya da son kullanıcıya kadar ulaşmasındaki ağ, farklı statülerde (aracı, komisyoncu, celep,toptancı, market, et işleme tesisi, süt işleme tesisi, vb.) işletme bazında tanımlanmalı ürünün pazarlama zinciri izlenmelidir

• Üretici birlikleri ürünlerin satışında, pazar bulunması konularında, hayvansal ürünler piyasasında aktif olarak rol almalıdırlar.

· Üretici birlikleri girdilerin ucuz temininde, üretimin planlanmasında üyelerine öncülük etmeli,Birlikler aracılığıyla ürün izleme ve kayıtlılık geliştirilmelidir.

· Öncelikle büyükbaş ve küçükbaş çiftlikleri sürdürülebilir büyüklüğe kavuşturulmalı ve bu işletmelere hijyenik süt üretimi ve depolanması konusunda gerekli altyapı desteği (otomatik sağım, soğutucu tank vb.) sağlanmalı, tanka süt giriş ve çıkışları tanktaki hafızaya otomatik işlenmeli, buradan gittiği ana toplama tankında da otomatik işleme yapılmalıdır.

• Hayvansal üretimdeki gerek planlama gerekse üretim açısından bir diğer önemli nokta kurbanlık hayvan ticaret, kesim ve takibi özwenli yapılmalıdır.

· Kurbanlıklar için kurban pazarlarında hızlı kesim hattı kurulmalıdır.

Hayvancılık kayıtları da belli bir amaca hizmet etmelidir.Bu amaçlardan birisi de işletmelerin daha vermli olmasını sağlamaktır.

“Avrupa Birliği (AB) işletme yapılarına baktığımızda işletme kapasitelerinin ortalama 28 baştan oluştuğu görülmektedir. Bizde ise işletmelerdeki büyükbaş ağırlığı 1-4 hayvan arasında olup çok küçük işletmelerin

orta ölçekli işletmelere dönüşmesi birçok açıdan faydalı olacaktır. Bu açıdan da destekleme sistemi geliştirilmelidir.