Baharın habercisi olan havaların ısınması, çiçek açması ve ağaçların yeşermesi, bir kesimin kabusu haline gelebiliyor.

Mart – Nisan ayı itibariyle polenlerin dönemi de başladı. Halk arasında çiçek tozu olarak bilinen polenler, en erken ilkbahar döneminde ortaya çıkıyor.  Ağaç polenleri Mart – Nisan, çayır polenleri Nisan – Haziran, ot polenleri ise Ağustos-Eylül aylarında oluyor.

Havaya yayılan polen miktarları meteorolojik şartlarla yakından ilgilidir. Soğuk ve yağmurlu günlerde epey düşüktür. Sıcak ve kuru havalarda özellikle günün erken saatlerinde en yüksek düzeye çıkarlar. 

Polenlerin vücudumuza hava yolundan alınması başka alerjenleri tetikliyor. Hapşırma, burun akıntısı, boğaz kaşıntısı, göz kaşıntısı, burun tıkanıklığı gibi durumlar ön plana çıkabiliyor. 

NELER İYİ GELİR?

Genel olarak bu belirtilerde alınan ilaçlar, göz damlaları, burun spreyleri, alerji aşıları, tuzlu su ile burun temizleme gibi birçok yöntemle önüne geçebilirsiniz. Bir diğer öneri de polenlere, ağaçlara çok maruz kalmamaya çalışmak. Camların kapalı olması, bu mevsimde çok dışarıyla temasta bulunmamak bu belirtileri azaltabilecek seviyededir.

Sağlık her şeyin başında geliyor. Ne zaman bir yerimize bir şey olsa o zaman o bölgenin kıymetini daha iyi anlıyoruz sanki. Meğer ne çok kullanıyormuşuz diyoruz. Polen alerjisinde en zor olan gözlerdeki kaşıntı ve sulanma oluyor. Hiç durmuyor ve fazla kaşıntı gözü tahriş edebiliyor. 

Mevsimsel alerji olabildiğince dikkat edilmesi gereken sağlık sorunlarından biri.

Sağlıkla kalın…