Son yirmi beş yıldır tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de teknoloji her alanda gün be gün değişerek büyük gelişme sağladı. Eskiden insanlar radyo dinlerdi, tüplü televizyonlar vardı. Hele ki televizyon kanalları peş peşe yayın hayatına başlayınca izleyecek bir sürü alternatifler karşımıza çıktı. Sonraları belgeseller, diziler, sinema filmleri, spor müsabakaları ve müzik kanalları paket programlarla izleyici-lere ulaştırıldı. Aynı yıllarda ülke insanımız cep telefonuyla tanıştı. Cep telefonu hayatı-mıza bir girdi pir girdi, diğer tüm teknolojik ürünlerden çok daha fazla hayatımızda yer kaplamaya başladı ve durum hiç değişmeden aynen bugünde devam ediyor. Cep telefonlarının çığır açması, tablet bilgisayarları, diz üstü bilgisayarları da en çok kullandığımız araçlar arasına aldı. Kullanıcılar her kalitede ucuz veyahut pahalı bu ürünlere kolayca sahip olmaya devam ediyor. Elektronik ürünler için teknoloji mağazaları da açıldı. Büyük alışveriş merkezlerinde bile cep telefonu ve bilgisayar satan mağazalar mevcut. Her gün bu ürünler yenilenerek bizlerin beğenisine sunuluyor.

CEP TELEFONU VE BİLGİSAYAR BAĞIMLILIK YAPIYOR

Yapılan bir araştırmada ülke nüfusumuzun yüzde 80'i cep telefonu kullanıyormuş. En hesaplı markalardan en pahalı olanlarına kadar telefon ve bilgisayar almak mümkün. Ancak aşırı kullanımlar yüzünden hem fiziksel hem de ruhsal sıkıntılar oluşabiliyor. Sürekli cep telefonu ve bilgisayar ekranına bakmak gözleri yoruyor ve görme problemleri meydana getiriyor. Ayrıca cep telefonunda parmakları hareket ettirerek yapılan eylemlerde de el ve kollarda ağrı oluşuyor. Bilgisayarı gereğinden fazla kullanmak yani sandalye veyahut koltukta oturmakta eklemlerde bozulmalara neden oluyor.

Bazıları cep telefonlarına o kadar çok bağımlı ki arabada, otobüste, uçakta, vapurda, trende hatta kaldırımda yürürken bile kullanmaktan vazgeçemiyor. Sıklıkla kaldırımlarda denk geliyoruz, siz kendi yürüyüş istikametinizde ilerlerken karşıdan kafasını cep telefonundan kaldırmadan yürüyen ve üzerinize doğru gelen birilerine rast geliyorsunuz. Uyarmaya kalktığınızda ya ters bir bakışa ya da ters bir münakaşaya dahil oluyorsunuz. İşte teknoloji bağımlılığı denilen şey bu oluyor. Bazıları kendilerini o kadar fazla kaptırıyor ki reel hayattan kopup gidiyor. Her şeyin azı karar çoğu zarar demiş büyüklerimiz, öyleyse tüm yaşantımızı olumsuz etkileyen uzak kalmak en doğrusu…