Ege illerinden Aydın, İzmir, Manisa ve Muğla’da vatandaşlar doğal ortamlarda kendiliğinden yetişen otları yemek yaparak tüketir. Son haftalarda yağmurların yağmasının ardından bölgemiz genelinde kırsal alanlarda otlar yeşerdi. Başta ebegümeci, ısırgan (dalgan) sarı ot, arapsaçı, turp otu, tere ve kenger ve daha niceleri topraktan adeta fışkırmaya başladı. Bunun bilincinde olan bölge halkı kırsala çıkarak otlardan toplamaya başladı bile. Bu yeşil otların haşlanarak ve kavurması yapılarak tüketimi yapılıyor.
Ege denince çeşitleri çok olan ot bulunuyor, Çeşme’de her yıl ot yemekleri şenliği bile düzenleniyor. Ayrıca bölgemizde bu ot yemeği çeşitliliğinin diğer bir nedeni de mübadele göçmenleri ve Yörüklerin yenilebilir otları çok iyi tanımalarından kaynaklanıyor. Aydın’a ülkenin farklı şehirlerinden gelerek yerleşenlerde yerel halktan gördükleri ot yemeklerini menülerine alıyor. Açıkçası ot yemekleri herkes tarafından sağlıklı ve besleyici olarak tanımlanıyor. Sindirimi kolay barındırdıkları bakır, demir, çinko, manganez, fosfor ve liflerden ötürü ot yemekleri tercih ediliyor.
Bu aylarda başlayan ot yemekleri dönemi Mayıs ayı sonlarına dek sürer. İşin tek kötü yanıysa bu otlar ne kurutulabiliyor ne de turşu olarak saklanabiliyor. İşte bu sebepten ötürü Aydınlılar için ot yemekleri tüketme mevsimi diye bir zaman dilimi mevcut. Şimdilerde bolca tüketiyoruz, zevkle yiyoruz. Afiyet olsun herkese diyelim…