Yıllardır küresel ısınma ile ilgili olarak, bu gidişin tarım, sosyal hayat, sağlık, ekonomi alanlarında sürekli ve önemli sorunları beraberinde getireceğini yazdık.

Tarihi gerçeklere bakarak içinde bulunduğumuz durumun daha da ileri gideceğini “bilimsel bir senaryo “ olarak açıklama gayreti içinde bulunduk.

Bilimsel dayanağımız tarihte yaşanmış kuraklıklar ve sanayileşmiş ve bir türlü doymayan “aç” ülkelerin çevreye yaklaşımlarının doğurduğu sonuçlardı.Bu aç ülkelerin ilk üç sırasını ABD,Çin ve Hindistan paylaşmakta.Bunca olan bitene rağmen hala sera gazı üretimini kısıtlamaktan yana bir adım atmamaktalar.

Bu yazı dizimizde, küresel ısınma, dünyamızın olası geleceği, bu ısınma sürecinin tarıma, sosyal hayata, insan ve canlı sağlığına, milli ve uluslararası ekonomilere etkilerini, kısa ve orta vadede bize ve dünyaya etkilerini ve nihai sonuçlarını ortaya koymaya çalışacağız.

Öncelikle önceki ay olan Haziran 2024 ile ilgili meteorolojik verileri ele alalım.

“Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) tarafından “Haziran 2024, küresel sıcaklığın sanayi öncesi dönemin 1,5°C üzerine çıktığı 12. ayı işaret ediyor.

Bu çalışmada özetle, Haziran 2024, ortalama 16,66°C'lik sıcaklığıyla, Haziran 1991-2020 ortalamasının 0,67°C ve Haziran 2023'te belirlenen bir önceki yüksek seviyenin 0,14°C üzerinde, bugüne kadar kaydedilen en sıcak Haziran ayı olmuştur.

· Haziran 2024, veri kayıtlarına göre en sıcak olan üst üste on üçüncü ay oldu. Benzer bir aylık küresel sıcaklık kayıtları serisi daha önce 2015/2016'da da yaşanmıştı.

Haziran 2024, belirlenen sanayi öncesi referans dönemi olan 1850-1900 için tahmin edilen Haziran ortalamasının 1,50°C üzerinde gerçekleşmiştir ve böylece 1,5°C eşiğine ulaşan veya bu eşiği aşan art arda on ikinci ay olmuştur.

Avrupa'da sıcaklıklar en fazla güneydoğu bölgeleri ve Türkiye'de ortalamanın üzerinde olurken, Batı Avrupa, İzlanda ve kuzeybatı Rusya'da ortalamaya yakın veya ortalamanın altında olmuştur.

Haziran 2024, İzlanda'da, orta ve güneybatı Avrupa'nın çoğunda ortalamanın üzerinde yağışlı geçmiştir; yoğun yağışlar Almanya, İtalya, Fransa ve İsviçre bölgelerinde sellere yol açmıştır.

Haziran 2024, İrlanda, Birleşik Krallık'ın büyük kısmı, Fennoscandia, güney İtalya ve özellikle Karadeniz çevresi olmak üzere Doğu Avrupa'nın büyük bir kısmında ortalamadan daha kurak geçmiştir.

Aydın ilinde Haziran ayları uzun yıllar ortalaması 25,6 iken, uzun yıllar en yüksek sıcaklık 44,4 görülmüş iken Haziran 2024 ortalaması 44,6 C.olarak gerçekleşmiştir.

Uzun yıllar Haziran ayı yağış ortalaması 15,9 mm. İken bu yıl 0,8 mm yağış almışız.

Tahmin edileceği gibi Temmuz ayı verileri geldiğinde Haziran ayını aratacaktır.

Bize –üreticilere-düşen de önce sağlığımız, sonra üretim gücümüze dayalı bilimsel, akılcı ve sürekli üretim yapmaktır.