TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar yıl içerisinde her ay başında açıkladığı fiyat hareketleri,girdi maliyetleri,üretici kâr ve zarar rakamlarının yekununu bir raporla kamuoyunun bilgilerine sundu.
Artık tarımsal verilerin en güvenilir kaynağı haline gelen Ziraat Odaları Birliği raporları arşiv belgeleri haline gelmekte.
Sayın Bayraktar raporda özetle şu konulara yer verdi:
TÜİK verilerine göre toplam bitkisel üretim bir önceki yıla göre yüzde 6,2 oranında artarak 128,9 milyon tondan 136,9 milyon tona ulaştı.
“2023 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretimi bir önceki yıla göre yüzde 10,3, meyve, içecek ve baharat bitkilerinin üretimi yüzde 2,3, sebze üretimi ise 0,6 oranında artış gösterdi.
Tahıllarda artış oranı yüzde 9,1 olarak gerçekleşti.
2022 yılında Ayçiçeği, mısır ve pamuk gibi ürünlerde bu yıl zarar eden üreticilerden 2024 yılında buğday ekimine yönelen oldu.
Bitkisel üretim yüzde 6,2 artarak 136,9 milyon tona ulaştı. En önemli artış yüzde 10,3 ile tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde görüldü”
Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 11,4 artarak 19 milyon 750 bin tondan, 22 milyon tona, arpa üretimi yüzde 8,2 artarak 8 milyon 500 bin tondan 9 milyon 200 bin tona çıktı.”
Bu olumlu gelişmelere rağmen TMO alımları başlı başına bir sorun haline geldi.
“Hububat üreticileri hasat sezonunda randevu alamadı, TMO’ya ürün vermekte zorlandı”
“Buğdayda verilen ek 1 liralık prim desteği üreticiyi memnun etti, ancak TMO’nun alım politikaları üreticiyi son derece mağdur etti.Tüccardan alım politikası üreticinin yarı fiyatına buğday satmasına yol açtı.Aynı zamanda tüccar bir anda % 100 kâr etti.
“Bu yıl buğday ve arpada rekoltenin yanı sıra ithalatın da fazla olması ve TMO depolarının dolu olması üreticiyi mağdur etti.
Buğday ithalatı Kasım ayı verilerine göre son bir yılda yüzde 38 oranında artarak 7 milyon 851 bin tondan 10 milyon 836 bin tona çıktı.
Hububat üreticilerimiz hasat sezonunda randevu alamadı, TMO’ya ürün vermekte zorlandı.
Hasat sezonunda üreticilerimizin TMO’ya ürün verememeleri piyasa fiyatlarında gerilemeye neden oldu.
Buna rağmen buğdayda verilen ek 1 liralık prim desteği diğer olumsuz politikalara rağmen üreticiyi memnun etti.