Türk tarım sektörü yönetimler tarafından en fazla ihmal edilen ve en az önemsenen sektör konumundadır.

Tarım sektörünün sorunlarını an başlıklar olarak;
· Finans
· Pazarlama
· Planlama
· Modernleşme
· Bilgi alt yapısı oluşturma
· Örgütlenme
· Mevzuat, olarak sıralayabiliriz.

TZOB Türk çiftçisinin 2024 yılında özellikle devletten,bürokrasiden ve politikacılardan beklentilerini şu şekilde başlıklar halinde sıraladı:

Girdi fiyatları makul seviyelere çekilmeli veya girdi destekleri üreticinin alım gücü göz önüne alınarak artırılmalıdır.

Destek bütçesi, Tarım Kanunu’nda belirtildiği gibi Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın en az yüzde 1’i oranında olmalıdır.

Destekler ürün ekiminden önce açıklanmalı ve zamanında verilmelidir.

2023 yılına sulama maliyetlerinin azaltılması amacıyla çıkarılan Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet bedelinin yüzde 50 oranında desteklenmesi Kararı 2024 yılı içinde devam ettirilmelidir.

2018-2023 dönemleri arasında bazı illerimizde Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrik Tüketim Bedelinin Desteklenmesi yapıldı ve bu destekleme 2024 yılı itibariyle sona erdi. Tarımsal üretimde kalite ve verimliliği artırmak için Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrik Tüketim Bedellerinde Desteklemeler tüm illerde devam ettirilmelidir.

Tarımdan kaçışı önlemek için genç çiftçilere yönelik ek teşvik ve destekler getirilmelidir.

Bazı ürünlerde yıllardır artırılmayan primler artırılmalıdır.

2023 yılında buğday ürününü TMO’ya ve piyasaya satan, ÇKS’ ye kayıtlı tüm üreticilere verilen kilogram başı 1 lira destek, artırılarak 2024 yılında da devam ettirilmelidir.

Çiftçilerimizin kendi imkânlarıyla kullandıkları yeraltı suyu ücretleri düşürülmeli ve ruhsatsız olan kuyulara bir kereye mahsus olmak üzere af getirilerek ruhsat verilmelidir.
Kaynak: TZOB