Ülkenin içinde bulunduğu dönemde, sektörler arasında en zor süreci yaşamakta olan kesim tarım sektörü mensuplarıdır.
Tarımın ana sorunlarını ele aldığımızda öne çıkanlar pazarlama, mevzuat, projelendirme, finansa erişim, planlama, tarım varlıklarının(su, toprak, bitki çeşitliliği, tohum) korunması gelmektedir.
Korunması gerekli unsurlar içinde ise ilk sırada tarım toprakları yer almaktadır.
TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar'ın ifadelerinde olduğu gibi;
“ Verimli tarım arazilerinin kooperatifleşme ile bölünerek hobi bahçelerine dönüştürülmesi tarım arazilerinde parçalanmayı daha fazla artırıyor. Her ne sebeple olursa olsun tarım arazilerinin bölünmesi ve hobi bahçelerinde olduğu gibi büyük araziler arasında yapılaşma oluşturulması doğru değildir.
* Binlerce hatta milyonlarca yılda oluşan toprak, sadece çiftçilerimiz için değil, tüm insanlık için, en önemlisi de geleceğimiz için değerli hazinemizdir. Bu bilinçle 7'den 70'e herkes toprağı korumak için elinden geleni yapmalıdır.
* Türkiye'nin, uzun ömürlü bitkilerle beraber toplam arazi miktarı son 20 yılda 26,6 milyon hektardan 23,9 milyon hektara geriledi. Oransal olaraksa yüzde 9'luk bir gerileme söz konusudur”
Sayın Bayraktarın anlamında yer aldığı gibi son 20 yılda 2 ,7 milyon hektar, yani 20 milyon 700 bin dönüm tarım arazisi bir dada geri dönülmeyecek biçimde enerji,maden,şehirleşme,turizm,ulaşım,konut,müteahhitlik gibi sektörlerin etkisi ile tarım arazisi olmaktan çıkmıştır.
Gene Sayın Bayraktar'ın ifadeleri ile;
“* Atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması, miras yoluyla arazilerinin bölünmesinin engellenmesi gibi uygulamalarla 2019'da 23 milyon 99 bin hektar olan toplam işlenen tarım alanı 2023'te yüzde 3,6 artarak 23 milyon 942 bin hektara ulaştı.
* Bu amaçla tarım arazilerinin amaç dışına çıkarılması kesinlikle önlenmelidir. Kara yollarını ve şehirlerin gelişimini projelendirirken, verimli tarım arazileri yerine tarıma elverişli olmayan, daha verimsiz arazilerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin, imara açılmasına asla izin verilmemeli, bu arazilerin üzerine sanayi tesisleri, şehirler kurulmamalıdır. Turizm, madencilik ve ulaştırma için verimli tarım arazilerimizi kullanmamalı, meyve ağaçlarını, zeytinlikleri kesip yazlıklar inşa edilmemelidir.
* Büyükşehirlerde araziler 250 metrekareye varan parsellere ayrılarak hobi bahçeleri kuruluyor. Küçük parsellere ayrılan bu alanlara yapılan konteyner, prefabrik ev, tiny house, havuz gibi betonarme yapılaşmalarla tarım alanları yok ediliyor.” Tespitleri yapılmaktadır.
Kaybedilen bu arazileri nasıl telafi edeceğiz?
Yarına…