Ülkemizde her geçen gün farklı olaylar yaşanıyor. Hayatımızdaki en büyük tehlikenin aslında çok masum görünen sosyal medya olduğunu düşünüyorum. Çünkü sosyal medya sadece güzel şeyler için değil psikolojik sorunları olan herkes için dehşet anlarını paylaşma mekanlarına dönüşüyor.

Geldiğimiz çağda internetin bu derece iyileştirilmesi çok da sevinilesi bir durum değil. Hayretlerle izlediğim ve duyduğum birkaç örnekle, internetin hayatımıza kötü etkilerinden bahsetmek istiyorum. 

***

Daha önceki yazılarımda bahsettiğim gibi internetin hayatımızın merkezi haline gelmesiyle eski mesleklerden birçoğu ortadan kalktı ve kalkıyor da. Günümüze baktığımızda ‘influencer’ adı altında yüzlerce insan türedi. Sorana da bu bir meslek. Başka firmaların reklamlarını yaparak sosyal medyadan para kazanmak. Emek, işçilik, hayat düzenini ortadan kaldıran yüzlerce meslek türedi internet üzerinde. Ve tabiki hayatımıza karışan bir çok uygulama dahilinde. Tiktok, instagram, facebook, snapchat ve daha bir sürü uygulama.

İlk başlarda hayatlarımızın belli kısımlarını paylaşmakla başladı fakat şimdiki dönemde sosyal medyanın herkes üzerinde etkisi inanılmaz derecede değişti. Yaşamadıkları hayatları yaşamış gibi gösteriyorlar, emek, çaba sarf etmeden para kazanıyorlar. Tabi onlara sorsanız emek var video çekiyorlar, editliyorlar oldukça yoğun işçilik istiyor..

TEHLİKELİ OYUNLAR

Sosyal medya dışında hayatımıza giren diğer tehlike ise çocukların dahil olduğu oyunlar ve uygulamalar. Bu evrede ebeveynlere oldukça iş düşüyor. Yeni değil daha öncelerde ‘mavi balina’ adlı oyunu duymuşsunuzdur. Çocuklarla normal bir insan gibi konuşup daha sonraki evrelerde onlara feci sesler dinletip korkularını yenmelerini sağlıyor ardından da çocukları aileleriyle tehdit edip intihara zorluyorlardı.

Geçtiğimiz günlerde instagramın kapatılması da sosyal medya kullanıcıları tarafından oldukça tepkiye sebep olmuştu. Ellerinden meslekleri gitti sonuçta. Hayatlarını sadece sosyal medya üzerine kuranlar için gerçekten çok üzülüyorum. Sosyal medya sadece bir ek gelir olabilir ama hayatınızın merkezine almak asla doğru değil. Bu şekilde kapanıp tekrar açılmasaydı ne olacaktı mesela?

ROBLOX YASAKLANDI

Çocukların içiçe olduğu diğer bir uygulama da Roblox. Bu uygulamayla ilgili de Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu internet sitesine ve uygulama marketlerindeki linklere erişim engeli verilmesini talep etti. Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği dilekçeye istinaden yaptığı araştırmada, çocuk istismarına sebep olacak içerikler barındırması sebebiyle Roblox’un erişime kapatılmasına karar verdi. Çocuklarımızın böylesine rahat ulaşabildiği platformların denetlenmesinin artırılması gerek. Çocukların bunu 3-8 yaşlarında ayırt edebilmesi çok zor. Şuan her çocuğun elinde telefon var. En büyük sorumluluk ailenin olmalı. Çocuklara telefon veriyorlarsa nereye girdiğini ne yaptığını takip etmeliler. 

PUBG DEHŞETİ

Geçtiğimiz günlerde ise Eskişehir’de 18 yaşındaki bir çocuğun PUBG oyununun etkisi altında girerek çelik yelek, maske takıp elinde balta ve bıçakla 5 kişiye saldırması gündeme geldi. Bir de bu yaptıklarını video kaydına alması ve rahatlığı inanılmaz dehşet vericiydi. 
Ya çocuklarımızı bu platformlardan uzak tutacağız ya da sıkı denetim altında oyunlar oynamalarına izin vereceğiz. Bu sorunlarla başka türlü baş edemeyiz. Çocukların canının yanmasından da ebeveynlerine izin vermiyorlar diye kızmaları daha iyi. 

Çocuklarınızı gözetim altında tutun. Oyundur ne olacak demeyin. Sosyal medyanın olağan işlerine çocuklarınızı emanet etmeyin.

Sağlıkla kalın.