Güneş, Dünya yörüngesindeki değişiklikler, volkanlar, yeryüzü tektonik hareketleri ve daha başka etkiler içinde yaşadığımız kuraklık döneminin yaratıcılarıdır.

Kuraklığı yaratan diğer bir unusuru ise albedo etkisidir.Albedo Güneş’ten dünyaya gelen radyasyonu’nun yüzeyden yansıyan kısmına verilen adıdır.

“Dünya’nın Güneş etrafındaki yörünge hareketi esas olarak, yıl boyunca hafif eliptik bir yolda hareket eder; eliptik yol nedeniyle, Dünya, 3 Ocak civarında Güneş'e en yakın (Günberi), 5 Temmuz civarında ise Güneş'ten en uzak (Günöte) konumda yer almaktadır. Sonuç olarak, Dünya, yıllık ortalamadan günberi'da %3,5 daha fazla ve günöte'de %3,5 daha az güneş radyasyonu alır (Bradley, 2013).”

“Güneş ve Ay gibi faktörlerin yanında özellikle devasa büyüklüğe sahip Jüpiter ve Satürn gezegenlerin uzun dönemli kütleçekimsel özellikleri nedeniyle 104 Dünya'nın Güneş çevresindeki yörüngesinde değişiklikler meydana gelmektedir. Bu süreçte Güneş'in etrafındaki yörüngesel eksantriklik derecesinde, ekliptik düzleminden Dünya'nın eksenel eğiminde (eğiklik) ve Dünya’daki mevsimlere göre (ekinoksların mevcudiyeti) periyotların zamanlamasında farklılıklar meydana gelmektedir.”

Mevsim kaymaları diye de ifade edilen “eliptik derecesi arttığında yörüngenin uzak tarafındaki yarımküre’de mevsim önemli ölçüde daha uzun olabilir. Bunun tipik örneğini güzümüzde görebilmekteyiz. Şu anda Dünya yörüngesinin yapısı gereği Kuzey yarımkürede sonbahar ve kış aylarında (yani günberi) Dünya'nın yörünge hareketi görece daha hızlıdır ve bu nedenle sonbahar ve kış ayları, ilkbahar (2,9 gün) ve yaz aylarına (4,66 gün) göre daha kısa olmaktadır.”

“Albedo, Güneş ışınlarının Dünya yüzeyi tarafından emilme ve yansıtma oranına bağlı olarak, Dünya enerji dengesinde önemli bir rol oynamaktadır. Güneş’ten gelen kısa dalga boyundaki radyasyon Dünya kara yüzeyleri üzerinde var olan ve gelişim gösteren toprak ve bitki örtüsü tarafından emilip sıcaklık oranlarında pozitif etkiler ortaya çıkarmaktadır.”

“Su kütlesi, bitki yaprakları veya ıslak toprak yüzeyleri gibi parlak pürüzsüz yüzeyler mükemmel şekilde yansıtılabilen ve düşük Güneş açıları için göreceli olarak yüksek albedo gösterebilen, neredeyse mükemmel yansıtıcılar olabilir (Dobos, 2005).”

“Günümüz Dünya'sında yüksek oranda yansıtıcı özellik gösteren kar ve buzla kaplı bulutsuz bölgelerde ve kutupsal enlemlerde yüksek albedo oranı göze çarpmaktadır.”

“Sonuç olarak, Dünya yüzeyinde farklı albedo değerlerine sahip kara ve su yüzeylerinin coğrafi mekân değişimleri ve kıtasal plaka kaymalarının ortaya çıkardığı diğer tektonik aktiviteler Dünya iklim sistemi üzerinde hidrolojik döngü, sıcaklık, yağış ve bunlar gibi çok çeşitli atmosfer dinamikleri üzerinde etkilerde bulunarak çok uzun ve yavaş süreçlerde iklim değişikliklerine neden olmaktadırlar.”

“180 milyon yıldan günümüze doğru kıtaların poziyonları Kuzey yarımkürede artma, Güney yarıkürede ise genel anlamda azalma eğiliminde gelişim göstermiştir. Buna bağlı olarak özellikle Kuzey yarıkürede önemli derecede artan bir albedo etkisinden söz edilebilmektedir.”

Güneş etkisi doğal bir kuraklık yaratıcısı olarak karşımıza çıksa da yeryüzünde sürekli artan sera gazları bu etkiyi daha zararlı ve hatta dünyamızı yaşanmaz hale getirmektedir.

Sanayi devriminden başlamak üzere artan sera gazı özellikle 1960-2024 yıllarında daha fazla artarak devam etmiştir. Çünkü bugünden itibaren sera gazı salınmasa da etkisi 20-30 yıl daha sürecektir.