Kimya teriminde H2O olarak isimlendirilen ve dünya üzerinde başta insanlar olmak üzere bitkilere ve hayvanlara yaşamsal elementtir su. Dünyamızın ¾'ü sularla kaplı olmasına rağmen içilebilir temiz su kaynakları çok daha az bir yer kaplamaktadır. Tatlı sular genellikle göllerde, büyük nehirlerde, kuyularda ve yeraltında bulunmaktadır. İnsanlar su içmeden ortamın sıcaklığına göre ( aşırı sıcak veyahut aşırı soğuk ortamlar hariç) 3 ile 5 gün arası yaşayabilir. Yani su hem bizim hem de diğer canlıların hayat kaynağıdır.

Gelişen teknoloji ve artan insan nüfusu yüzünden kullanılabilir temiz su kaynakları günden güne tükenme noktasına yaklaşıyor. Büyük sanayi tesislerinde başta demir-çelik ve plastik üretiminde kullanılan sular da maalesef tatlı sulardan oluşmakta. Aşırı tüketimin neticesi de ağır olacak sanırım, açıklanan temiz su kaynaklarının günden güne azalması, kuruması, buharlaşması, kirletilmesi hayatımızın kritik bir dönemine yaklaştığımızı gösteriyor. Özellikle dünyamızın güney yarım küresinde su sıkıntısı çok büyük tehlike arz ediyor. Öyle ki Afrika ve Ortadoğu ülkeleri temiz suya ulaşamıyor hem iklimsel kuraklıklar hem de yağışların az olması nedeniyle yaşamsal kaynak suyu bulunamıyor. Açılan derme çatma kuyulardan çıkartılan pis sular için kilometrelerce yürümek ve taşımak zorunda kalıyorlar.

Ülkemizin de içinde bulunduğu kuzey yarım kürede ise durum biraz daha iyi gibi görünse de az önce bahsettiğim gibi teknoloji ve aşırı nüfus yoğunluğu yüzünden kaynaklarımız tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Tarım alanlarında da kullanılan tatlı sular, ve vahşi sulama ( aşırı sulama yapma) nedeniyle daha fazla tüketiliyor. Son yıllarda yeni teknoloji sistemleri ile sulamalara başlanılsa da sularımızın azalmasına engel olamadık. Eğer gerekli önlemleri almazsak yakın gelecekte içecek su bulamayacağız. 22 Mart Dünya Su Günü kutlanıyor. Böyle giderse kutlayacak suyumuz olmayacak maalesef…

***

DÜNYA SU GÜNÜ

Dünya Su Günü, her yıl 22 Mart'ta kutlanan bir gündür. 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilmiştir. İlk kez 1992'de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda önerilen "Dünya Su Günü", gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik olması amacıyla bu isme bir gün adamak anlamında oluşturuldu. Her üç yılda bir toplanan ve 2009'da İstanbul'da düzenlenen Dünya Su Konseyi'nde katılımı artıran Dünya Su Günü, artan su krizini, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olduğunu vurgular. (Vikipedia)