- İktidarın özgür seçimle belirlenmesi
- Toplumun her kesiminin mecliste temsil edilmesi
- Güçlü sivil toplum
- İktidarı denetleyebilecek tarafsız ve güçlü yargı (Danıştay, Sayıştay ve Anayasa Mahkemesi)
- Vatandaşın bilgi edinme hakkı
Demokrasi cinsiyet, ırk, din ve meşrep farkı gözetmeksizin herkesin oy hakkını kabul eder. Kanunlar önünde eşitliği savunur. Sosyal ve siyasal haklardan yararlanmayı öngörür. Ancak daha düne kadar siyahilerin, kadınların oy verme haklarının dahi bulunmadığı hatırlanmalıdır. İnsanlık bu hakları büyük mücadeleler sonunda kazanmıştır. Amerika’da kadınlara oy verme hakkı verilmesine dair yürütülen mücadelede kullanılan bir afişte şöyle denmektedir: “Kadınlar, oy veren erkekleri dünyayı getirir. Kadınların oy kullanmasına izin ver. (Erkekler!) Sizin yanı başınızda çalışmaya; mücadele etmeye hatta ölmeye hazırız. Yanı başınızda oy kullanmamıza izin verin. 6 Kasım’da kadınların oy kullanma hakkı için oy kullanın.”
Demokrasinin Ekonomik Koşulları
- Demokrasi için bireylerin temel ihtiyaçlarını rahatça karşılayabilmesi gerekmektedir. Yardıma muhtaç olmak, işsizlik, açlık, yoksulluk bunların olduğu yerde gerçek irade beyanı olamaz.
- Sermaye, emek dağılımı dengeli yapılmalıdır.
- Toplumsal sınıflar arasında gelir dağılımında uçurum olmamalıdır. (Gelir Dağılımı Adaleti Sağlanmalıdır). Ekonomik koşullarının yerine getirilmediği yerlerde gerçek demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Bu yerlerde sadece demokrasi oyunu oynanmaktadır.