Cumhuriyet Döneminde de daha yeni devlet ilanı gerçekleşmeden İzmir İktisat kongresi (17 Şubat-4 Mart 1923) toplanmış ve tarımın lokomotif sektör olduğunda fikir birliğine varılmıştır.
Cumhuriyetin tarım alanındaki önemli Çiftçi Malları Koruma Kanunu olup kanunlarından birisi de Osmanlı Döneminde 1 Temmuz 1330 M. 1912 yılına ait Kır Bekçileri Kanunu ve bu kanunun yeni Çiftçi Malları Koruma yasasına uygun olmayan maddeleri ilga edilmiştir.
Tarihi geçmişinden anlaşıldığı gibi son 9 -10 yıllık döneme kadar Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları kanununda yazılı bulunan pek çok tarımsal hizmeti ifa etmiştir.
Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarının var olma ve varlıklarının önemli kılınma nedenlerinin temelinde tarımın önemi ve korunması amacı yatmaktadır.
Osmanlı döneminden kalma Kır Bekçileri Kanunun ilgası ile beraber 2/7/1941 Yayımlandığı Resmî Gazete: Tarih: 10/7/1941 Sayı: 4856 ile Çiftçi Malları Kanunu yürürlüğe girmiştir.
Çiftçi Malları Baş-kanlıkları çoğun-luk köylerde olmak üzere belediye bu-lunan kaza ve na-hiyelerde örgütlen-diler. Köy Kanunu hükümlerine sık sık atıfta bulunarak muhtar ve ihtiyar heyetinin yönetiminde bulunan köy Çiftçi Mallar Koruma teşkilatı, 6360 sayılı kanuna göre Büyükşehir Belediye yasası ile ortadan kalkarak menkul ve gayrimenkulleri ile kaza merkezinde bulunan Çiftçi Mallar Koruma Başkanlığına devredilmişlerdir.
Kaza genelinde faaliyetini sürdüren Çiftçi Mallar Koruma Başkanlıkları personel vr (bekçi) açısından zenginleşirken personel masrafları da artmıştır.
Bazı Çiftçi Mallar Koruma Başkanlıkları yerel yönetimlerin iş makinesi ve ayni yardımları ile gelişip başarılı sonuçlar verirken bazıları da görev sahaları genişlediği için sabit giderlerin de artması ile mali açıdan zor duruma düşmüşlerdir.
Geniş görev sahasında az sayıda bekçi ile görev yapan ilçelerde koruma görevinin tam anlamı ile yerine getirilememesi üreticilerde şikâyetlere neden olmuştur.
Üretici açısından, hem hayvancılık hem de bitkisel üretim yapan çiftçilerin 11 ayrı makam ve kuruma yıllık aidat ve hizmet harçları ödemelerinden dolayı çiftçilerin dekar birim başına ödedikleri yıllık aidatları ile ayakta kalmaya çalışan Çiftçi Mallar Koruma Başkanlığı'na yıllık koruma aidatını ödemede çekimser davranmaya başladılar.
Üstüne üstlük 2015 yılında bir milletvekilinin 4081 sayılı yasa hükümlerine aykırı beyanı Çiftçi Mallar Koruma Başkanlıklarını zor durumda bıraktı.