Çakmak çok öteden beri bilinen bir araçtır. Ancak çakmağın en önemli sorunu kolay kolay yanmamasıdır. Bu nedenle çakmağın varlığına rağmen kibrit kültürü uzun süre devam etmiştir. Yine ilk çakmakların fitilli olduğunu, pamuk haznesinin içinde benzin yada gaz yağı bulunduğunu hatırlamakta fayda var. Daha sonra içerisine gaz doldurulabilen çakmaklar icat edilir. Bütün bunlar LPG tanklarının ve tüplerin yapılabilmesi dönemine rasgelir. Gazlı çakmaklar çıksa da onların çakmaktaşı ve diğer teknik aksaklıklardan dolayı çakmaklarda zaman zaman yanmama veya tutuşmama sorunları yaşanmaktadır. Tokai markası, bu sorun üzerinden giderek fonksiyonel bir reklam yapar. Yaptığı reklamda sadece çakmağın hemen tutuştuğu bilgisi verilir. Bu aynı zamanda marka vaadidir. Çakmaktan uzak duran bir toplumu çakmak tüketimine yönlendirir. Marka bunu genelde o güne kadar çakmaklarda yaşanan teknik sorunu hallettiğini vaat ederek yapar. Çakmağın kibritin yerini alacağı kesindir. Ceplerde artık kibrit değil çakmak taşınacaktır.


Reklam Adı: Tokai –Çakar çakmaz çakan çakmak

Reklam Yılı: 1992

Reklam Oyuncuları: Bilinmeyen, vatandaşı çağrıştıran karakterler

Reklam Şirketi: Merkez Ajans

Reklam Fikri: Ali Taran

Reklam Hikâyesi: Değişik ortamlarda çakmağın sloganı üzerinden(çakar çakmaz çakan çakmak) çakmağın adı tekrarlanmaktadır.

Reklam, küçük ama tüm toplumu ilgilendiren bir konuyu okumuş gibi durmaktadır. Toplum tüketim mecrasını tamamen değiştirmeye dönüktür. Kibrit, artık pek kullanılmayacaktır. Tokai markasının yakalamış olduğu çakmak teknolojisini büyük bir ihtimal diğer markalar veya firmalar da eş zamanlı olarak yakalamış olmalıdır. Ancak Tokai tüketimi kendi cephesine çevirme gayreti içindedir. Bunu çarpıcı söz konusu reklamla yapmışa benzemektedir. Çakar çakmaz çakan çakmak unutulmaz bir repliktir. Tekerleme gibidir. Zihinlerde hemen yer edinmektedir. Yakın seslerin yan yana kullanılmasıyla aliterasyon adı verilen söz sanatı yapılır. Söz konusu söz sadece bir tekerleme veya söz sanatı anlayışla oluşturulmuş uydurma yapıda değildir. O günkü çakmaklardaki teknik sorunu ortaya koyarken Tokai çakmağın özelliğini net bir biçimde ortaya koymaktadır. Bu çakmak bastın mı yanar demektedir. Tüketicide doğrudan fonksiyonel beklenti oluşturmaktadır. Bu beklentinin karşılanması durumunda, vaadin yerine gelmesi halinde çakmak tüketiminin yaygınlaşacağı, adı geçen firmanın da satışlarının patlayacağı bir gerçektir.