Cumartesi günü AK Parti’nin Aydın milletvekili aday adaylarının temayül (eğilim) yoklaması vardı. 50’yi aşkın aday adayının yarıştığı yoklamada, yaklaşık 2 bin 500 partili (il ve ilçe teşkilatları, kadın ve gençlik kolları mensupları, belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri) 8 kişilik milletvekili aday listesinde kimi görmek istediklerine dair elektronik oylamaya katıldı.

Bu ve benzeri etkinlikler, parti içi dinamizmi, motivasyonu artıran uygulamalar. Fakat temayül yoklamasının yapılması kadar sonuçlarının genel merkezce liste hazırlarken dikkate alınması da önemli.

***

Anımsayanlar olacaktır. AK Parti, 2011 genel seçimleri öncesinde de Aydın’da temayül yoklaması yapmış ve eğitimci kimliğiyle tanınan Cengiz Altıntaş, temayül yoklamasında birinci çıkmıştı. Ancak milletvekili aday listesi açıklandığında Cengiz Altıntaş ismine ilk 8’de dahi yer verilmediğini görmüştük.

İnsan böylesi somut olaylara tanık olunca, ‘Madem parti tabanının ortaya koyduğu irade dikkate alınmıyor, öyleyse temayül yoklamasına ne gerek var kardeşim?’ diye sormadan edemiyor.

O tarihlerde temayül yoklamasının sonuçları kamuoyuna ve basına yansırdı. Şimdi ise sonuçlar kamuoyuna ve basına açıklanmıyor. Çıkan sonucu yalnızca partinin genel merkezi bilebiliyor.

***

Son tahlilde, bu ve benzeri uygulamalar elbette parti tabanının nabzını tutma anlamında önemlidir ama madem ortaya çıkan bir sonuç var, listeler oluşturulurken de o sonuçtan bağımsız hareket edilmemeli, tabanın teveccüh gösterdiği isimler, aday listelerinde kendine yer bulabilmelidir. Aksi halde yapılan yoklamanın hiçbir anlamı kalmaz.

İyi haftalar dileklerimle…