31 Mayıs tarihi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün ürünlerinin sağlık zararları başta olmak üzere tüm zararlarına dikkat çekmek, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve teşvik etmek, topluma tütün ürünü kullanmaktan kaçınma yönünde farkındalık oluşturmak amacıyla 1988 yılında “Dünya Tütünsüz Günü” " Dünya Sigara İçmeme Günü" "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" olarak ilan edilmiş olup ülkemizde de amaca yönelik çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Bilindiği gibi tütün ve tütün mamullerinin Dünyada ve Türkiye’de kullanımı bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. En sık kullanılan tütün ürünü ise sigaradır. Günümüzde Dünyada yaklaşık 1.5 milyar; Türkiye’de ise 17 milyon birey sigara içmektedir. Bu denli önemli bir sorun olan tütün kullanımı ile mücadelede hekimlerin önemi daha belirgindir. Hekimler dünyanın hemen her bölgesinde tütün mücadelesine öncülük eden meslek grupları arasında yer almıştır.

Tütün ürünü kullanımı, her yıl milyonlarca insanın sağlığını ve yaşamını kaybetmesine sebep olan önlenebilir risk faktörlerinin başında gelmektedir. Dünyadaki 1,5 milyar tütün ürünü kullanıcısının %80’inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Tütün ürünü kullananların yaklaşık yarısı, tütün kullanımı ile ilişkili hastalıklar sebebiyle beklenen yaşam süresinden daha erken dönemde yaşamını kaybetmektedirler.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NÜN(DSÖ) VERİLERİ

Tütün ürünleri sadece onu kullananlara değil, kullanan bireyin çevresine ve tüm topluma pek çok yönden belirgin zararlar vermektedir. Dünyada her yıl tütün ürünü kullanımına bağlı nedenlerden yaşamını kaybeden 8 milyondan fazla kişinin, yaklaşık 1,3 milyonunu, tütün ürünü kullanmadığı halde tütün dumanına maruz kalanlar oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre; 700 milyon çocuk, yani dünyadaki çocukların neredeyse yarısı, tütün dumanına maruz kalmakta ve her yıl, 65.000 çocuk, pasif etkilenimin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle, 5 yaşından önce hayatını kaybetmektedir.

Tütün ürünleri hem bireyin ekonomisine hem de ülke ekonomisine zarar vermektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tütün ürünü kullanımına bağlı toplam ekonomik kaybın yıllık 1,4 trilyon dolar olduğu tahmin edilmektedir. Tütün kullanımı durdurulmadığı takdirde, tütün ürünü kullanımının sebep olduğu sağlık yükü ve maliyetleri artmaya devam edecektir.

TÜTÜN ÜRÜNLERİ DOĞAYA ZARAR VERMEKTEDİR

Dikkat edilmesi gereken bir başka husus da tütün ürünlerinin oluşturduğu çevre zararlarıdır. Sigara izmaritleri, dünya çapında en yaygın atılan atıktır, sahillerde ve su kenarlarında en sık toplanan çöptür. Sigara izmaritlerinde bulunan pek çok tehlikeli kimyasal madde ve elektronik sigara atıkları sulara ve

toprağa sızarak doğaya zarar vermektedir. Tütün endüstrisi, sigara üretimi için yıllık 600 milyon adet ağaç kesmekte ve yılda 84 megaton karbondioksit eşdeğerinde sera gazı salınımına sebep olmaktadır. Tütün endüstrisi, dünyanın zaten kıt olan kaynaklarının daha fazla azalmasına ve iklim değişikliğine sebep olmakta, ekosisteme zarar vermektedir. Diğer taraftan söndürülmemiş sigara izmaritleri, orman yangınları başta olmak üzere pek çok yangın ve buna bağlı can kayıplarının önemli bir sebebi olmaya devam etmektedir.

Tütün ürünü kullanımına bağlı tüm bu riskler göz önüne alındığında, geç kalmadan bu bağımlılıktan kurtulmanın sağlık, sosyal, ekonomik ve çevresel pek çok kazanç sağlamaktadır. Tütün ürünü kullanımını bırakmak, her zaman ve her yaşta büyük fayda sağlamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 30’lu yaşlarda sigarayı bırakanların yaşam süresi, sigara içmeye devam edenlere göre yaklaşık 10 yıl artmaktadır. Beklenen yaşam süresindeki bu artış, erken yaşlarda sigara bırakmayla artmakta ve sağladığı yararlar da belirgin olarak görülmektedir.

Sigara bırakma pek çok madde bağımlılıklarında olduğu gibi birinci derecede kişinin kendi isteği, kararı ve iradesiyle ilişkilidir. Hekimlerin bu konudaki rolü sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri konusunda bilgilendirici, özendirici ve destekleyici olmak, ortaya çıkan fiziksel ve ruhsal yoksunluk belirtilerini ortadan kaldırmaya yönelik gerekli tıbbi yardımlarda bulunmak ve bırakma eyleminin devamını sağlamak için bireyi desteklemektir.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığımız tarafından tütün ürünü kullanan bireylere, bu bağımlılıktan kurtulmaları için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla kesintisiz destek verilmektedir.

‘‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’’ vesilesiyle Sağlıklı bir toplum oluşturma adına ve sağlıklı nesillerimizin geleceği için halkımızı sigarayı bırakmaya ve sağlıklı bir yaşam sürmeye davet ediyorum.

ÖZLÜ SÖZ: "Sigarayı bırak sağlıklı yaşamaya bak" "Yakılan her sigaranın önünde ateş, arkasında ölüm vardır. "Bugün ciddi bir şekilde sigarayı bırakmayı düşünmeye başlamak için en iyi gün olabilir.

Sigarasız bir dünya dileğiyle.

Tüm değerli Aydın'ın Haber Portalı Yeni Kıroba Gazetesi okuyucularım; Selamlar, Saygılar ve Sevgiler. Huzurlu haftalar dilerim. Güzel Günlere Mutlu Yarınlara; Kalın Sağlıcakla ve Esenlikle…