Dünya Şoförler Günü; Canımızı emanet ettiğimiz, bizi sevdiklerimizi kavuşturan ve ticarette kilit taşı olan şoförlerin tüm bu emekleri için teşekkürlerimizi ilettiğimiz özel bir gündür. Bu özel günde yaptıkları işin zorluğuna, yüzlerce hayatın şoförlere emanet edilmesinin getirdiği sorumluluğa ve tüm bunları yaparken şoförlük mesleğinin aslında ne kadar hayati bir önem taşındığına değinilmektedir. Hayatımızı kolaylaştırmak için mesleklerini icra eden şoförlerin Dünya Şoförler Günü, Türkiye’de 30 Kasım’da kutlanmaktadır.

Şoförlerin Hayatımızdaki Yeri

Genel bir tanım yapılması gerekir ise uzun veya kısa mesafeleri, kendi başlarına ya da belirli sayıda yolcu ile trafik kurallarına uyarak kateden sürücülerdir. Yolcuların gidecekleri yere en sağlıklı şekilde ulaştıran, yeterli bilgi ve donanıma sahip olan kişilerdir. Günlük hayatta sıkça kullandığımız metrobüs, minibüs, otobüs ve benzeri araçları süren, hizmet sektöründe önemli bir paya sahip olan şoförlerin görevleri sadece bunlarla sınırlı kalmamaktadır. Ticari dünyada da büyük bir öneme sahip olan kamyon ve tır şoförlerini unutmamız gerekir. Tarlalardan toplanan ürünlerin sofralarımıza gelmesinde büyük bir katkıları vardır. Şoför, kullandığı aracın çalışma prensibine yetkin ve bunu en etkin şekilde kullanan kişidir. Bu süreç içerisinde çevre koşullarına, yolcuların ve kendisinin güvenliğine son derece dikkat eder.

Şoför Görev Ve İşlemleri

Şoför, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, sağlık, güvenlik ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak, aşağıdaki görev ve işlemleri yerine getirir.

- Güvenli Ulaşımı Sağlamak - Araca binişleri kontrol etmek - Yol güzergâhını belirlemek

- Yol ve trafik kurallarına uyarak aracı kullanmak

- Acil durumlarda ilgili birimlere haber vermek - Araçtan inişleri kontrol etmek

Şoför Tutum Ve Davranışları

- Çalışkan olmak - Çevre korumaya karşı duyarlı olmak - Dikkatli olmak - Dürüst olmak

- Güler yüzlü olmak - İnsan ilişkilerine özen göstermek - İş disiplinine sahip olmak

- İş güvenliğine dikkat etmek - İşyeri çalışma prensiplerine uymak

- İşyerine ait araç, gereç ve ekipmanların kullanımına özen göstermek - Kaliteye dikkat etmek

- Kararlı olmak - Meslek ahlakına sahip olmak - Planlı ve organize olmak - Soğukkanlı olmak

- Sorumluluk sahibi olmak

Kamu ve özel kurumlarda çalışan şoförler de mevcuttur. Bu kişilerin yaptıkları görev ve işlemler kapsam itibariyle belirtilen standartlarla benzerlik göstermektedir. Ancak, bu kişiler ayrıca malzeme, evrak taşımakta ve çalıştıkları kuruma özel birtakım işlemleri de gerçekleştirmektedirler.

EHLİYET ALMAK İÇİN EN AZ İLKÖĞRETİM MEZUNU OLMASI ŞART

Uygulamaya konulan trafik düzenleme yasası ile ehliyet alabilmek için ilköğretim mezunu olma zorunluluğu getirilmiştir. Bu yasa ile birlikte, eğitim seviyesinde ortaya çıkacak olan belirgin yükseliş ve aynı zamanda çağın gelişen teknolojilerine uyma zorunluluğu, şoförlerin bilgi ve beceri seviyelerindeki artışı gerekli kılmaktadır. İnsan hayatının tehlikeye atılmaması ve ciddi rakamlara ulaşan trafik kazalarının önlenebilmesi bakımından, şoförlerin eğitimine duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır. Meslekte çalışan kişilerin trafik kurallarına uyarak, güvenli bir şekilde araç kullanmanın yanı sıra, dış görünüm (kılık-kıyafet) ve insan ilişkileri konularında da yeterli olmaları gerekmektedir.

Şoförlük mesleği, yoğun iş temposuna sahip ve tam anlamıyla konsantrasyon isteyen, sorumlulukları yüksek bir iştir. Günümüzde şoförlüğün iş tanımı oldukça kapsamlı. Kişiye özel şoförler olduğu gibi, toplu taşıma araçlarını kullanan kadrolu memur şoförler, yurt içi ile yurt dışı yolculukları yapan tır şoförleri ve devletin üst düzey çalışanları için hizmet veren makam şoförleri var. Şoförler tam zamanlı, yarı zamanlı ya da serbest zamanlı olarak çalışabilmektedir.

Artık bir arabanın gerçekten bir lüks değil, bir ulaşım aracı olduğu şimdiden söylenebilir. Bir insanın tüm hayatını yaya olarak geçilebilecek bir alanda geçirebileceği günler geride kaldı. Bugün bir şehirden diğerine taşınmak, çeşitli malları taşımak ve mega kentlerde yaşamak zorunda olduğumuz için, sadece toplu taşıma araçlarını veya taksileri kullanarak iş yerimize hızlı bir şekilde ulaşabiliyoruz. Buna dayanarak, bugün bir şoförün hizmetleri olmadan yapmanın imkânsız olduğu söylenebilir. Şoförün sağlığı ve belirli bir fiziksel uygunluğu olmalıdır. Zorunlu mesleki nitelikler arasında dikkat, gözlem, sağduyu ve mükemmel tepki not edilmelidir.

Hayatı yollar olan, her gün kilometrelerce yolu arşınlayan şoförlerimize kazasız belasız iyi yolculuklar dilerim. Canımızı emanet ettiğimiz, direksiyon başında mesai harcayan tüm şoförlerin 30 Kasım Dünya Şoförler Günü kutlu olsun.

ÖZLÜ SÖZ: “Şoförlük; bir sanat, bir ihtiyaç, bir fedakârlık, sevgi, saygı ve elbette ki özveri ister.”

“Şoförlük, insanları sevdiklerine güven içinde ulaştıran bir meslektir. Bu nedenle en az diğer

Onurlu meslekler kadar kutsaldır.”

“Bir şoför, yoldaki tüm sorumlulukların farkında olan bir kaptandır.”

“Bir şoför, sadece direksiyonu değil, aynı zamanda yolcuların güvenini de taşıyan bir liderdir.”

“Şoförler, yolda insanların umudu ve güvencesidir, onlarsız hareket etmek zordur.”

Aydın’ın Haber Portalı Tüm Saygıdeğer Yeni Kıroba Gazetesi okuyucularım; Güzel Günlere; Mutlu Yarınlara. Huzur ve Başarı sizinle olsun. Şoförler, günlük yaşamı hareket ettiren ve hayatı kolaylaştıran yol rehberleridir. Herşey gönlünüzce olsun. Kalın sağlıcakla, Saygı ve Sevgiyle…