Aydın Efeler'de Yeni Dörtyol'da önceki gün gerçekleşen Millet Kıraathanesi açılışına haberci kimliğimle katıldım.
Millet Kıraathaneleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 Haziran 2018'deki seçimler öncesinde dile getirdiği seçim vaatleri arasındaydı. Bu konu, gerek o dönemde gerekse de günümüzde iktidar ve muhalefet kanadı arasında polemiklere neden oluyor.
Konuyu siyasi karşıtlıklar penceresinden değil de Aydın'da açılan Millet Kıraathanesi özelinde, kültürel pencereden değerlendirmek istiyorum.
Millet Kıraathanesi'nin açıldığı yapı, uzun yıllar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak 'Turizm Danışma Bürosu' olarak hizmet vermişti. Yanlış anımsamıyorsam, bir dönem de atıl durumdaydı. Daha sonra gerçekleşen tanzim çalışmalarıyla 'Millet Kıraathanesi' olarak düzenlendi ve Vali Yavuz Selim Köşger'in de katıldığı törenle kapılarını açtı. ***
Kanımca, bu mekân kıraathaneden daha çok 'kitap kafe' işleviyle hizmet verecek. Çünkü kültürümüzde 'kıraathane' denince akla ilk olarak 'kahvehane' gelmektedir. Kıraat sözcüğü Arapçada okumak anlamını taşır. Ancak günümüz toplumundaki kıraathanelere bakınca, yalnızca günlük gazetelerin okunduğuna tanıklık ederiz. Pek çok kıraathanenin bir köşesinde kitaplık bulunsa da dönüp bakan olduğu pek vaki olmamıştır. Kıraathanelerin kitaplığında kitaptan ziyade ansiklopedi görmek olanaklıdır. Bu sebeple, 'kitap kafe' tanımlaması daha ağır basıyor düşüncesindeyim.
Açılış öncesinde mekânı dolaşarak raflardaki yapıtlara göz gezdirdim. Attila İlhan'dan Şerif Mardin'e, Tarık Buğra'dan Cemil Meriç'e farklı yelpazeden birçok yazara ait eser, kitaplıkta yerini almış. Aydın Millet Kıraathanesi'nin okuma tutkunları için yeni bir çığır açacağına inananlardanım. Kuşkusuz, gençliğin ekonomik ve sosyal sorunları var. Eğitim sistemindeki çarpıklıklardan tutunuz da genç işsizliğine kadar pek çok kronikleşmiş sorun çözüm bekliyor. Üniversite mezunu gençlerin işsizliği yadsınamaz bir sorun. Gençlerin geleceğe güvenle baktığı bir ülke ve toplum özlemini hemen herkes dillendiriyor.
Ancak bütün bunlara karşın kültür hayatını canlandırmaya, okuyan, eleştirel düşünen, okuduklarını akıl süzgecinden geçiren bireylere mutlaka gereksinim var. Uygar bir toplum olma yolunda ilerlemek istiyorsak, okuma alışkanlığının toplumsal anlamda geliştirilmesi kaçınılmaz.
***
Son dönemde sayıları hızla artan akıllı telefonların ve buna bağlı olarak gelişen sosyal medyanın toplumun hemen tüm kesimlerinde okuma alışkanlığını körelttiği aşikâr. Zaten okuma alışkanlığı konusunda ileri bir noktada sayılmayız. Hal böyle olunca okumayı teşvik edici, kültürel iklimi canlandıran birtakım adımların atılması kaçınılmazdır.
Aydın'da açılan 'Millet Kıraathanesi'nin zengin kitaplığıyla, konferans salonlarıyla, ilerleyen süreçte konuk etmeyi planladığı yazar – şair ve düşün insanlarıyla bu anlamda önemli bir eksikliği gidereceğine inanıyorum. Kentin merkezinde konumlandırılan bu şirin mekân, kitapseverleri bekliyor.
Sağlıklı, güzel günler dileklerimle…