İYİ Parti Aydın İl Başkanlığı’na Recep Taner’in seçilmesiyle ilgili ne zamandır yazmak istiyordum. Ancak haber maratonunun yoğunluğu içinde köşe yazmaya bir türlü vakit bulamadım desem yalan olmaz.

Hatırlanacağı üzere 2020 yazındaki kongrede İYİ Parti İl Başkanı seçilen Süleyman Demirci, Aralık ayında hem görevden alınmış hem de partiden ihraç edilmişti. Bunun üzerine toplanan il yönetimi, Kurucu İl Başkanı Recep Taner’i göreve davet etmişti. Aydın’a gelen Teşkilat Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan, il yönetim kurulu üyeleriyle ikili görüşmeler gerçekleştirmişti. Bütün bu olayların yaşandığı İYİ Parti’de il başkanlığı düğümü bir ayı aşkın sürede bir türlü çözülememişti.

Sonunda genel merkez, yönetime ‘yeniden toplanıp, oylama yapın’ çağrısında bulundu. İkinci kez toplanan yönetimin tavrı değişmedi ve üyeler oybirliğiyle ‘Recep Taner’ dedi. Bunun üzerine de İYİ Parti Aydın İl Teşkilatı’nda ‘ikinci Taner dönemi’ başlamış oldu.

Aydın siyasetinin en tecrübeli isimlerinden olan Recep Taner, 40 yılı aşkın süredir aktif siyaset sahnesinde. 12 Eylül öncesi MHP’de başlayan siyasî yolculuğunu, 2017’ye kadar bu partide sürdürdü. MHP’de belediye meclis üyeliği de yaptı, il başkanlığı da.

***

İl başkanlığı dönemindeki göz doldurucu ve vatandaşa dokunan çalışmaları sayesinde 22 Temmuz 2007 seçimlerinde 3’üncü sıradan aday olmasına karşın parlamentoya girmeyi başardı. Vekilliği döneminde de başarılı bir karne verdi.

Takvimler 2014’ü gösterdiğinde bu defa MHP Efeler Belediye Başkan adayıydı Taner. Bu dönemde de etkin bir çalışma sergiledi ama CHP adayı Mesut Özakcan’ın ardından ikinci olarak yarışı tamamladı. Fakat Efeler’de hatırı sayılır bir oy aldı.

2017’ye gelindiğinde ise MHP’nin AK Parti’yle ittifakından rahatsızlık duyan pek çok isim gibi Taner de MHP’yle yollarını ayırdı, İYİ Parti’nin Aydın Kurucu İl Başkanı oldu. Partinin Aydın’da teşkilatlanmasında Taner’in önemli rolü oldu.

***

Aslına bakarsanız 2020 kongresinde Süleyman Demirci’ye açık destek veren Taner, Cemal Sarı ve Yüksel Öztürk ekibinin tepkisini çekti. Sarı ve Öztürk yanlıları, “Kurucu il başkanı taraf olmamalı” görüşünü dillendirdi. Kongreyi Süleyman Demirci kazanınca özellikle Cemal Sarı ekibi, Taner’e daha bir cephe aldı. Cemal Sarı ve ekibinin Teşkilat Başkanı Koray Aydın’a yakınlığı ve genel merkezdeki Koray Aydın etkisi göz önüne alındığında, Recep Taner’in il başkanlığına genel merkezin sıcak bakmadığı iddiaları dillendirildi kulislerde. Sonuçta tüm bu tartışmaların ardından Taner, başkanlık koltuğuna oturdu.

***

Yapılan devir teslimin ardından görüş almak için aradığım Taner’e bu eleştirileri de sordum. Birlik ve beraberlik çağrısı yapan Taner, partinin kuruluşundan bugüne kadar geçen 4 buçuk yıllık süre zarfında emek harcayan tüm isimleri davet edeceğini, beraber çalışmak istediğini söyledi.

Taner’in bu çağrısı önemli. Ama bununla birlikte kongrede Taner ve Demirci’nin karşısındaki ekipten gelecek geri bildirim de önemli. Şayet ortak bir paydada buluşup, İYİ Parti’nin başarısı için kenetlenmeyi başarırlarsa amenna. Ama bu olmayıp da şu geçtiğimiz 2 yılda yaşanan tartışmalar devam edecek olursa İYİ Parti’nin işi zorlaşır. Bu da bir gerçek.

Zamanın neyi getireceğini bekleyip göreceğiz…