Hükümet çay fiyatını 17 TL açıklamasının ardından hububat fiyatlarını da açıkladı.

Çay üreticisinin zararının acısı geçmeden 1.grup buğday, destekleme dâhil 11,75 TL açıkladı. Bu da 2023 fiyatlarına göre sadece %12 zamma karşılık geliyor. Türk çiftçisinin 2023 Haziran ay ile 2024 Haziran ayı arasında girdilerine gelen zam, TÜİK’imize göre 
% 68.

Arpaya yapılan zam ise sadece %3.

TÜİK’e göre 2024 yılı Mayıs ayında TÜFE yüzde 3,37 oranında artmıştır. Mayıs ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 5,65 puan artarak yüzde 75,45 düzeyinde gerçekleşmiştir.

İTO (İstanbul Ticaret Odası) 2023 Mayıs ayına göre 2024 Mayıs ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde % 82,20, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise % 61,21 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

ENAG ise Tüketici Fiyat Endeksi, E-TÜFE'deki 12 aylık artış oranı %120.66 olarak gerçekleştiğini duyurdu..

Bu enflasyona rağmen Türk çiftçisinin ürettiği ürünlere verilen komik ve yalnızca çiftçiyle “alay” etmek anlamına gelmektedir.

Sorumlu kim?

Şartlar, bu fiyatları vermeyi zorluyor, diyenler tamamen haksızlar.

Ekonomiyi bu hale Türk çiftçisi mi getirdi?

Küresel enflasyon ve gıda fiyatı artışları demeyiniz. Dünyada enflasyon ve fiyat artışları oldukça geriledi. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ortalama artışlar % 6 rakamının altına gerilemekte.

Tasarruf ise böyle tasarruf olmaz. Çiftçiyi aç bırakırsanız bütün millet aç kalır.

Tasarrufu adam akıllı devlette yapın. Halk, ancak karnın doyurma derdinde.

Bundan sonra aklımıza hep kötü senaryolar geliyor.

Çay ve hububatın ardından fındık, çeltik, incir, üzüm, mısır, pamuk, şeker pancarı fiyatlarını bekleyen üretici sevinebilecek mi ?

Hiç zannetmiyorum.

İhracatçı döviz kuruna göre fiyat belirler.

Maliye yönetimi ise döviz kuru, enflasyon oranı, bütçe açığı, faiz oranı dengesini kuramadı ve kurması da başka baharlara kalmış gözüküyor.

Allah bu gariban çiftçiye acısın…