2023 yılında hükümet tarafından buğday fiyatları destekleme ile beraber 9,25 TL olarak açıklanıştı.

Ancak TMO buğday teslim edecek üreticinin yanı sıra buğday tüccarını da sistemin içine sokarak üreticiye değil tüccara destek olmuştu.

Tüccar TMO randevu sistemini çiftçinin belgesiyle kilitleyerek buğdayın kendine akmasını sağladı. Tüccarlar üreticinin ÇKS belgelerini toplayarak üreticiden 4,5-5,5Tl arasında aldığı buğdayı hem de nakliye masraflarını üreticiye yükleyerek belirlenen 9,25 TL rakamıyla TMO ya satarak 3,75 ile 4,75 TL çok tatlı bir kâr elde ettiler

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Buğdayın üretim maliyetini 2024 yılı için 1 kilo buğday üretim maliyetini 10 lira 87 kuruş olarak açıkladı.

TZOB’a göre son 1 yılda girdilerdeki fiyat artış oranları,

Mazot: % 105

Gübre: % 16-36

Arazi kirası: %64

İşçilik ücretleri: %75

Zirai ilaç: %52 artmasına rağmen buğday fiyatındaki artış yüzdesi 1.grup ekmeklik buğdayda % 25 olarak gerçekleşti.

Kuru şartlarda üretimi yapılan 1 kilo buğdayın ortalama maliyeti geçen yıla göre yüzde 62 artışla 10 lira 87 kuruş oldu.

Buğday fiyatları ise ekmekli buğdayda 8 TL ile 9,75 TL arasında değişmekte.

Sadaka verir gibi Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tüm üreticilerimize buğday için 1.750 TL/Ton’a, arpa için 750 TL/Ton’a kadar fark ödemesi desteği verilecektir.

TMO da alım politikasını açıkladı,

TMO iş yerlerinde resmi tatil ve pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır.

Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına müteakip 45 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.

Üreticilerimizin lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır.

Tüccarın yolu yine açık. Kasaları tatlı buğday kârı ile dolacak. Gariban çiftçi 2025 yılında tohumluk,gübre,mazot,ziari ilaçtarla kirasını düşünerek ekim mevsİmine girecek.

Bu fiyatları veren Tarım Ve Orman Bakanlığı bürokrasisi hükümetin kuyusunu kazmakta.Maliye Bakanlığı “ sıkı para politkası” nı çiftçi üzerinde başarı ile uyguladığı için bu başarısı(!) ndan dolayı böbür böbür böbürlenecek.

Hakları da var. Yerel seçimler kötü de olsa atatıldı.

Ufukta yakın zamanda seçim de yok.

Gün ola harman ola…