Önceden bilimin entelektüel bir çevrede yürütebileceğine dair inanış vardı. Devrimci anlayış bu inancı yıkmak için çaba sarf etti. Yeni bir anlayış var edilmeliydi. Paradigma kavramı bu aşamada devreye girmektedir. Paradigma sözlük açısından bir şeyin nasıl üretileceği konusunda örnek, model ve değerler dizisi anlamına gelmektedir. Bir başka sözlükte ise kavram şöyle açıklanmıştır: Her zamanki gibi bir şey hakkında düşünmek ya da bir şey yapmak, yeni ve farklı bir şekilde değiştirilirken gerçekleşen önemli bir değişiklik. Yabancı sözlüklerde kavramın model olması üzerinde durulmaktadır. Kavram şöyle açıklanmaktadır: “olağanüstü derecede net veya tipik bir örnek veya arketip.” Aynı sözlükte dil bilimi açısından bir fiilin ne biçimde çekileceğiyle ilgili yöntem denmektedir. Söz konusu sözlükte bilimsel bir ekol çerçevesinde onun anlayışı ve disipliniyle oluşturulmaya çalışılan teoriler, kuramsal çerçeveler, genellemeler, deney ve gözlem yöntemleri anlamına gelmektedir.”

Paradigma açısından iletişim araçlarının etkisi nasıl ölçülebilir. Thomas Kuhn’a göre kitle iletişim araçlarının etkisini varsayımlarla ölçemeyiz. Bunun için daha çok veriye ve yönteme ihtiyacımız vardır. Bu araçların etkisinin ölçülebilmesi için Kuhn, sosyal anketler, sosyal psikolojik deneyler ve istatistiksel analiz gibi yöntemler önermiştir. Medyanın veya iletişim araçlarının kötü etkisini tespit etmek için öncelikle kontrol gurubuna veya mekanizmasına ihtiyaç duyulur. Bunun için normalin veya iyinin ne olduğu tanımlanmalı veya tespit edilmelidir. İyi toplum nedir? Batılı anlayışta bu soruya nasıl cevap verilebilir? İyi bir toplum demokratiktir (Yasama ve yürütme erki seçimlerle belirlenir. Seçimlerde genel oy hakkı vardır. Cinsiyet ayrımı ve etnik ayrım gibi unsurlara başvurulmaz. Parlamentoda her kesim temsil edilir). Liberal toplumdur (Laiklik vardır, inançlara karışılmaz. Serbest piyasa koşulları geçerlidir. Çoğulcu toplumdur. Çoğunluğun tercihi üzerinden planlar yapılır. Ancak bireylerin ve azınlıkların hakkı bu plan çerçevesinde gasp edilmez. Konuşma özgürlüğü önemlidir. İnsanların fikir özgürlüğü vardır. Bunları ifade hakları mevcuttur. Bu konuşarak yaptıkları gibi yazarak da yapabilirler. Bunun için her türlü medya araçlarını kullanabilirler).

İyi bir toplumda Konsensüs sağlanmıştır ve toplum düzenlidir (Eylemler ve niyetler barışçıldır. Sosyal olarak bütünleşmiş, adil bir toplumdur. Yasalara dayandırılan bir meşruluk söz konusudur). Doğru bilgilendirilmiş bir toplumdur. Medya veya iletişim araçlarının bunlara katkısı medyanın yararları; bunların aşınmasına neden olması ise zararlarıdır. Bu kavramları bildikten sonra medyanın toplum üzerinde ne gibi etkileri olduğu daha rahat ayırt edilebilir.