İnternet ve Sosyal Medya Post-modern bir iletişim aracıdır. Yararları genelde bilinmektedir. Ancak bu araçların diğer yüzü oldukça önemlidir. Bu yüzü görmezden gelme durumumuzda toplum olarak ciddi sorunlarla karşılaşacağımız aşikârdır. Söz konusu diğer yüzden dolayı en fazla mağdur olan çocuklardır. Söz konusu araçların direk pedofili (çocuk sapkınlığı), çocuk istismarı gibi suçlara iştiraki olmasa dahi bu tip suçlara yataklık ettiği de bir gerçektir. Yataklık, suça zemin hazırlamak veya suçu işleneceği yer gibi anlamlara gelir.
Çocuk istismarı ile çocuk sapkınlığı (pedofili) kavramlarını birbirinden ayırt etmek gerekmektedir. Bu iki kavram çoğu kez birbirine karıştırılır. Fakat bunlar birbirinden oldukça farklıdır. Çocuk sapkınlığı, toplumda bir infiale yol açarken çocuk istismarı kavramı eğer bu bağlamda anlaşılıyorsa bir kızgınlığa neden olmaktadır. Çocuk istismarı, siyasette oy kazanmak için kullanılabilir. Buna çocuk ajitasyonu da denir. Çocuklar, kimi guruplar veya bizatihi anne ve babaları tarafından para kazanma aracı olarak görülebilir. Bugün ana kavşaklarda arabaların önüne atlayarak onların camını silmeye çalışıp para kazanmaya çalışan çocukları yadırganabilir. Mendil satan çocuklar vb. durumlar bu konuda aklımıza gelen ilk örnekler olabilir. Ancak çocuk istismarında durum bundan daha ileridir. Önceden Anadolu’nun pek çok yerinde yoksul insanlar çocuklarını insan pazarlarına götürürdü. Burada kimileri o çocukları üç aylığına tarlada-bağda çalıştırmak üzere ailelerinden kiralardı. Bu durum şu anda garipsenebilir. Ancak bugün pek çok anne baba çocuk masumiyeti ve mahremiyetini hiçe sayarak çocuklarının her anını çekerek onların videolarını açtıkları sosyal medya sitelerinde veya video paylaşım sayfalarında para kazanma hırsıyla yayımlamaktadırlar. Bu durum, pek dikkat çekmemektedir. Aslında bunun çocuk istismarı olup olmadığı tartışılmalıdır. Çocuk anne-baba tarafından bizatihi metalaştırılmaktadır.
Medya, özellikle sosyal mecralar, adı gibi masum değildir. Sosyallik bir ad tercihi olabilir. Ancak nefret söylemi ve suçlarının en sık görüldüğü veya yayıldığı mecralardan birisi sosyal medyadır. Elbette şiddetin, uluslararası terör ile uluslararası suçun artmasında medyanın etkisi yoktur denemez. Pornografinin internet ağları nedeniyle ne denli yaygınlaştığı hemen herkes tarafından zaten bilinmektedir.
Medya bütün bu olumsuz olguların artmasında iki şekilde sorumluluk üstlenmektedir:
1- Olumsuz rol model olmaktadır
2- Bu tip suçlar için yataklık yapmaktadır.
Örneğin internet ve sosyal medya olmasa kişisel verilerin bu kadar kolay çalınması veya kopyalanması veya kullanılması mümkün olmayacaktı. Türkiye’de oturan bir kişinin bankadaki hesabı yurtdışından biri veya birileri tarafından soyulmayacaktı. Pedofili suçu işleyenlerin çoğu internet ve sosyal medya üzerinden çocuklarla iletişim kuruyor. Bu nedenle sadece okul önlerinde polisiye önlem almak bu işi çözmüyor.
Medya, zamanını sosyal medyada ve tv izlemekte harcayan ilgisiz anne-baba var ettiği için ilgisiz çocukların ise istismara daha açık olduğu gerçeğinden yola çıkarak pedofili ve istismar suçlarında medyanın dolaylı sorumluğundan da söz etmek gerekir. Medya, toplumsal değerleri aşındırdığı iddiaları mevcuttur. Bireyci toplum gittikçe bencilliğe saplanmaktadır. Çocukları koruyacak toplumsal kontrol (komşunun gözetlemesi, öğretmenin ilgisi, nene ve dedenin çocuk bakımındaki rolü) gittikçe zayıflamaktadır. Ailelerin parçalanması, boşanma gibi faktörlerde medyanın kısmi etkisinden söz edilmektedir. Dolayısıyla parçalanmış aile çocuklarının daha fazla risk altında olduğu söylenmektedir.