Hemen tüm zanaat dallarında faaliyet gösteren ustaların yakındığı en büyük sorun çırak bulamamak.
Marangozundan oto tamircisine terzisinden kunduracısına kadar pek çok meslek erbabı çırak bulamıyor, yaşı kemale eren ustalar, mesleklerinin kaybolup gitmesinden endişe duyuyor. Aslına bakarsanız, yanlış eğitim politikalarının en can yakıcı sonuçlarından biridir 'çıraksızlık' meselesi. Bir yanda her ile üniversite açmakla övünen yöneticilerimiz diğer yanda da çocuğu ille de doktor, avukat, mühendis, öğretmen olsun diye çırpınan anne – babalar var. Sonuç nedir diye soracak olursanız: diplomalı işsizler ordusu.
Her ile üniversite açılacağına, her öğrenci üniversiteye gitsin diye çaba harcanacağına mesleki eğitime ağırlık verilse, el becerisi olan çocuklar ve gençler çeşitli zanaat dallarına yönlendirilse olur muydu? Bal gibi de olurdu. Ama bunda çok büyük ölçüde geç kalındığını söylemek mümkün.
***
Gazeteci olarak kaybolmaya yüz tutan mesleklerin mensuplarıyla söyleşi yapmayı çok önemserim. Onların mesleğe başlayış öyküleri, bulundukları konuma nasıl geldikleri, on yıllarca süren meslek yaşamları boyunca edindikleri hayat tecrübesi hep ilgimi çekmiştir. Bunları da okurlara aktarmayı, toplumsal bir görev sayarım. Geçtiğimiz günlerde Yörük Ali Efe'yi anma etkinlikleri için Yenipazar'daydım. Ne zamandır, baba mesleği şapka ustalığını yaşatan, 2017'de de 'Yılın Ahisi' seçilen Nedim Samancı ile röportaj yapmayı arzu ediyordum. Kısmet o güneymiş. Nedim Bey'le şirin atölyesinde güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. Onun da tıpkı diğer zanaatkârlar gibi en büyük temennisi, çırak yetişmesi ve bu güzide mesleğin yok olup gitmemesi.
***
Siyasîlerimiz kısır tartışmalarla ve güncel polemiklerle uğraşadursun memleketin karşı karşıya bulunduğu sorunlar her geçen gün daha da derinleşiyor. İleride tıraş olacak berber, araba tamir ettirecek usta, bakır kapları kalaylayacak kalaycı ustası bulmak istiyorsak meslek eğitimine önem verilmesi kaçınılmaz. Dilerim, karar merciinde olanlar bu durum karşısında kayıtsız kalmayıp, gerekli adımları atarlar. Bu konuda umudum hâlâ var.
Kalın sağlıcakla…