1900’lü yılların başlaması ile birlikte dünya hızlı bir şekilde teknolojideki gelişmelerin yansımasına neden oldu. Gelişen teknolojiyle hayatlarımızı kolaylaştıracak yeniliklere neden olurken göz ardı edilen kullanılan malzemeler yüzünden dünyamız hızla kirlenme de başlamış oldu.


1 Haziran’da başlayan Çevre Haftası tüm 81 ilde yapılacak etkinliklerle kutlanacak. “Sıfır Atık” temasıyla kutlanacak olan Çevre Haftası’nda çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konularında çevre bilincinin topluma yayılması amacıyla etkinlikler düzenlenecek. Etkinlikler kapsamında 81 ilde fidan dikimi gerçekleştirilecek, bisiklet turları düzenlenecek, doğa ve çevre temalı fotoğraf yarışması yapılacak. Ayrıca denize kıyısı olan illerde plaj ve deniz kirliliğini engellemek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek, diğer illerde ise şehrin doğal çevresine göre çevre kirliliğine yönelik aktiviteler yapılacak.


Dünyamız küresel ısınma sonrasında büyük kuraklık, orman yangınları, çevre ve deniz kirliliği ile karşı karşıya.


KÜRESEL ISINMA


Küresel ısınmanın dünyamıza etkisi görülmeye başladı. İklim değişikliği ve küresel ısınma dünya üzerinde yıl boyunca etkisini gösteriyor. Küresel Isınma sebebiyle buzullar eriyor, deniz seviyesi yükseliyor, yeryüzünde büyük miktarlarda su kütleleri buharlaşıp atmosfere karışıyor ve sıcaklık-basınç farkından dolayı şiddetli rüzgârlar meydana geliyor. Bu da şiddetli yağmurları, fırtınaları beraberinde getiriyor. Yaban hayatı da küresel ısınma nedeniyle yiyecek ihtiyacını karşılayamaz hale geldi. Bunun sonucundaysa aç kalan hayvanlar insanların yaşam alanlarına yöneliyor.


KURAKLIK


Kuraklık yeterli yağış olmadığı için yaşanan felaketleri de beraberinde getiren doğal olaydır. Yağışların azalması ile birlikte toprağın kuruması sonucu verim elde edilemediği için sonuçları kötü sonuçlar doğurur. Bitki ve yabani ot yetişmediği takdirde yaban hayatı da doğrudan etkiliyor. Televizyonda yayınlanan belgesellerde de görüyoruz. Yağmurların düzenli yağmaması sonucu derelerin ve ırmakların kuruması veya su birikintilerinin azalması sonucu bizler kadar vahşi hayvanlarda derinden etkileniyor.


ORMAN YANGINLARI


Ormanlar dünyamızın nefes almasını sağlayan en büyük ağaç topluluğudur. Yaptıkları fotosentez sayesinde doğayı ve tüm canlıları nefes aldırırlar. Geçen yıl dünyada ve ülkemizde çıkan büyük orman yangınları yaşandı Bazı yerlerde yangınların haftalarca, aylarca sürdüğü gibi görüldü. Türkiye’nin dışında A.B.D’nin Kaliforniya eyaletinde ve Avustralya kıtasında aylarca süren devasa yangınlar meydana geldi. Yaban hayatı ve doğal hayat zarar gördü. Öte yandan ülkemizde yanan bölgelerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından fidan dikimi halen devam ediyor.


ÇEVRE VE DENİZ KİRLİLİĞİ


Denizlerde ve okyanuslarda yaşanan kirlilik had safhalara ulaştı. Vurdum duymaz veya kendini bilmez kişilerin bıraktıkları veya çevreye attıkları çöp, sigara izmariti, plastik atıklar, içecek şişeleri, teneke kutular çok kötü manzaraya neden oluyor. Buraların kıyıya yakın olması ile birlikte plastik ve atıkların denize ulaşması ile birlikte denizleri de kirletiyor. Geçirdiğimiz pandemi sürecinde bile kullandığımız maskeler yerlerde ve deniz içerisinden çıktı. Denizde yaşayan canlıların yok olmasına kadar giden bir süreç yaşıyoruz. Ayrıca bilinçsiz yapılan avlanma ile birlikte denizlere atılan ve toplanılmayan hayalet ağlar canlı popülasyonunun yok olmasına neden oluyor.


FOSİL YAKITLAR


Karbon içeren doğal enerji kaynağı olan kömür, petrol ve doğalgaz bu yakıtlara örnektir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte taşıma araçlarının hizmet içi ve özel kullanmaları için yakıta ihtiyaç duyulmaktadır. Arabaların kullanımı için benzin veya dizel yakıt kullanılıyor. Araçların yaktığı yakıtlar çevreye ve doğaya zarar veriyor. Konutlarda ısınmak için kullanılan kömür yakıtının da zararı hem çevreye hem de insanlara oluyor. Kış döneminde görülen soba ve kalorifer yakıtının çıkardığı duman nefes almamızı zorlaştırıyor. Doğalgazın oluşumu petrol ile aynıdır. Kokusunun olmaması havadan hafif ve renksiz bir gazdan oluşması doğalgazın kullanım aşamasında kişilerin sağlığı ve güvenliği açısından kokulandırılarak kullanılır. Genellikle petrol ile beraber bulunur. Yani gaz biçiminde olan bir


nevi petroldür. Genellikle mutfak gaz olarak kullanılır. Bunun yanı sıra sanayide de enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynar. Fosil yakıtların insan doğasına verdiği büyük zararların telafisi bunları hayatımızdan çıkarmak ve onların yerine yenilenebilir enerjileri kullanmaktan geçiyor. Bunlara örnek vermek gerekirse, güneş panelleri, rüzgar gülleri hem temiz enerji sağlıyor hem de sıfır kirlilik sayesinde dünyamızı da korumamıza yardımcı oluyor.