Tanzim satışlara rağmen sebze meyve fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Taze fasulyenin kilosu 18,35 tl, patlıcan 15 tl, ıspanak 17 tl, patates 7,95, soğan 5 tl, havuç 2-14 tl, sivri biber 10 tl, kereviz 8 tl, enginarın tanesi 6 tl, karnabahar kilogramı 6,70 tlden satılıyor. Ocak ayında yüzde 26 artışla 2,020 liraya çıkan asgari ücrete yapılan zam daha iki ay dolmadan çarşı pazardaki fiyat artışları karşısında eridi. Eskisi gibi evine kilo ile sebze meyve almayan vatandaşlar, ya gram ya da tane ile almayı tercih ediyor. Sadece market fiyatları değil, semt pazarlarında da sebze meyve fiyatları aile bütçesindeki deliği büyütmeye devam ediyor. İstanbul’un orta halli semtlerindeki pazarlarda dahi sebze meyve fiyatları adeta marketlerle yarışıyor. Vatandaşların çoğu ise belli yerlerde kurulan tanzim satışlara ulaşamıyor. Mevsim sebzelerinden pırasanın dahi kilosu pazarlarda 6-8 tl, kuru soğan 4,5 tl, patates 6-7 tl, karnabahar 5-6 tl, lahana 4-5 tlden satılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 200 bin ton patates sıfır gümrükle izin verilmesi üreticileri şoke etti. Üreticiler sorulmadığını aktarırken “ithalata gerek yok” dedi. Patates ithalatında 200 bin tona kadar gümrük vergisinin sıfırlanmasını “ülke çiftçisine iktidar eliyle vurulan büyük bir darbe” olarak nitelendiren CHP’li Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının yerli üreticiyi bitirdiğini yabancı çiftçileri kalkındırdığını söyledi. Seçim bölgesi Niğde de üreticilerle görüşen CHP Vekil Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz yıl patatesler çürürken çiftçiye destek vermeyen iktidarın bu defa patates ve soğan depolarını boşaltarak ürünlerin vaktinden önce tüketilmesine sebep olduğunu kaydetti. CHP Adana Milletvekili TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi Ayhan Barut, buğday, soğan ve mısırlardan sonra sıfır gümrük vergisiyle patates ithalatı kararına tepki gösterdi. Barut, “gümrük vergisi değil, maliyetlerin sıfırlanması gerekiyor. Neden çiftçilerin vergileri sıfırlanmıyor” dedi. Ayhan Barut, 200 bin tona kadar patates ithalatının 20 Nisan 2019 tarihine kadar gümrük vergisinden muaf olarak ithal edilmesi kararının çiftçiyi olumsuz etkileyeceğini belirterek, “daha önce buğday, arpa, mısır, pirinç, kuru baklagil, soğan ve domates gümrük vergisi sıfırlanmıştı. Çiftçimiz yüksek üretim maliyetleri altında ezilirken bu iktidar gümrük vergisini sıfırlayarak ülke tanımını ve üreticileri çıkmaza sürüklüyor. Gümrük vergisi değil, mazottaki vergileri sıfırlayın” diye konuştu. DP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Tanrıkulu, Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre sıfır gümrük tarifi patates ithalatının 20 Nisan’a kadar yapılabileceğinin basına yansıdığını aktararak, tarife kontenjanlarının dağıtımının Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanacak tebliğe göre yapılabileceğinin de haberler arasında olduğunu kaydetti.
KİLOSU 500 TL’DEN SATILIYOR
Tezgahlarda 500 liradan yerini alan erik çağlasının fiyatı dudak uçuklatıyor. Gram olarak satılan erik sipariş üzerine getiriliyor. 1 kilo erik çağlasıyla; 100 kilo domates, 100 adet marul, 500 adet maydanoz,14 kilo kuşbaşı et alınabiliyor. Bahar aylarının vazgeçilmezi olan çağlalar tezgahlarda yerini almaya başladı. Badem çağlası 70, nektarı 50 tlden satışa sunulurken erik çağlasının fiyatı ise vatandaşları şaşkına çevirdi. Antalya ve Mersin’de seralarda bodur ağaçlarda yetiştirilen eriğin kilosu 500 tlden satılıyor. 100 gr.lık paketler halinde satılan eriğin 100 gr. 50 tlden tezgahlara indi. Özel sipariş üzerine getirilen erik çağlası Adıyaman’a bir kadının istedi üzerine getirildi. Manav esnafı Yasin Altındal 2 adet 100’er gramlık erik getirtti. Altındal paketlerden birisini sipariş veren misafire sattı. Diğer paket ise müşteri bekliyor.
ÇİFTÇİ “EKMEZSEM KÂRLIYIM”
Türk ekonomisindeki yüzde 2,6 büyüme ekonomiye ilişkin tabloyu da olumsuz etkiledi. CHP Antalya Milletvekili ekonomist Çetin Osman özellikle tarım ile geçirilen nüfusun ekemez hale geldiğini belirterek “öyle bir noktadayız ki insanlar ekersek maliyetlerden dolayı zarar edebiliriz. Ekmezsek daha karlıyız anlayışına geldi. Ne sahillerde ne yaylada tarım alanlarını eken yok. Türkiye ekonomisi açısından üzücü tablo bu. Ayrıca ekonomideki son çeyrekte yaşanan daralma da dikkate alındığında hazinenin dolar bazında 8lik borçlanma ile ekonomiyi döndürmemiz çok zor. Öncelikle her zaman söylüyoruz. Hukukun üstünlüğü ve demokrasi konularında samimi olmak gerekiyor.” dedi. Seçim sonrasında AKP’nin en önemli adımının demokrasiye tekrar dönüş ile ilgili yapacaklarının olduğunu dile getiren Budak, “hukukun üstünlüğü ve demokrasi konularında samimi olmak gerekiyor.” Dedi. Seçim sonrasında AKP’nin en önemli adımının demokrasiye tekrar dönüş ile ilgili yapacaklarının olduğunu dile getiren Budak şunları söyledi: “hukukun üstünlüğü ile ilgili somut adımlar atılması gerekiyor ve bunları yaparken dünyaya da doğru mesajlar vermesi gerekiyor. Atatürk’ün yurtta barış, dünyada barış ilkesine mutlaka dönülmesi gerekiyor. Bunları söylüyoruz. 16 Nisan’da referandumda kabul edilen değişikliklerden sonra Türkiye’de ne yazık ki demokrasiden ve hukukun üstünlüğünden bahsetmiyorsunuz. Bunun ikisinin olmadığı bir ülkede yaşıyorsanız ekonomide istikrardan da bahsedemezsiniz. Bu kadar net.”