Yazın sonu, sonbaharın başlarında yapılan en güzel hasatlardan biridir zeytin hasadı. Yaz döneminde yapılmış hazırlıklarla birlikte beklenen günlere gelindi. Peki zeytin hasadı nasıl yapılır? Birkaç bilgiyle hatırlayalım.
Zeytin hasadı; bulunduğu yere, iklimine, bölgesine, konuma ve senesine göre değişim göstermekle birlikte eylül sonu başlayıp şubat sonuna kadar devam eder. Öncelikle sofralık yeşil zeytin, sırasıyla erken hasat yağlık zeytinler, sofralık siyah zeytinler ve en son yağlık zeytinler toplanarak hasat dönemi tamamlanır.
ZEYTİN NE ZAMAN TOPLANIR
Çekirdeği sertleştikten sonra zeytin içerisinde yağ tutmaya başlar. En yüksek oranda yağ oluşumu tamamlandığı zaman zeytin hasat edilir. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte bu genellikle ekim-kasım ayında başlayıp şubat ayı sonuna kadar devam eder. Sofralık yeşil zeytin ya da erken hasat zeytinyağı üretmek için kullanılacaksa daha erken bir dönemde hasat edilebilir. Ancak zeytinin yağ toplamasının bittiği yani çekirdeğinin sertleşip, meyvesinin mor-siyah arası bir renk aldığı zamandan sonra hasat yapmak için uzun süre beklememek gerekir. Hasat zamanı geçirilen zeytinlerin asit oranı yükselip kalitesi düşer.
***
Zeytin hasadı zeytini dalından elle toplama gibi geleneksel yöntemlerle yapılabildiği gibi makineler kullanılarak da yapılabiliyor. Zeytinin dökülmesini bekleyerek elle ya da mekanik araçlarla dip zeytini de toplanabilmektedir. Ancak dip zeytini kalite bakımından düşüktür.
ZEYTİNYAĞI TÜKETMENİN FAYDALARI
Şifalı etkileri ile bilinen zeytinyağının faydaları son zamanlarda hasat ile birlikte sıklıkla gündeme geliyor. Sağlıklı yağlar kategorisinde yer alan zeytinyağı, hem cilt hem de genel vücut sağlığımız açısından son derece faydalı. Halk arasında sıvı altın adıyla da bilinen bu yağı yemeklerinizde kullanabilir ya da içebilirsiniz.
Zeytinyağını içecekseniz, özellikle sabah kahvaltısında, birkaç yemek kaşığı kadar içmenizi tavsiye ederiz. Akşam zeytinyağı içmek, zararlı değildir. Ama uzmanlar genellikle sabahları içilmesini öneriyor. Sağlıkla kalın…