Manevi dayım, eğitimci – yazar Salim Savcı Hoca'mızın anısına saygıyla…

Dayım Mustafa Kemal Yılmaz'ın, can dostu Selim Savcı'ya yazdığı mektubunda “Ciddi rahatsızlıklarım var. MS hastası yeğenim Birsel Oğuz'u sana emanet ediyorum. Emekli öğretmen ve Aydın'da 'Yeni Kıroba' gazetesinde yazıyor. Onunla ilgilenmeni diliyorum” iletisini vermesiyle başladı, Hoca'mızla iletişimimiz.

Bu mektuptan sonra bir gün beni telefonla aradı. Kendisini tanıtınca beynimde sayfalar açılmaya başladı. “Siz yoksa dayımın kitaplarını armağan ettiği yazar Salim Savcı mısınız?” dedim. O “Evet, ta kendisi” diye yanıtladı. Onu, 1978 yılında “Bu Kişiye Sahip Çıkın” kitabıyla tanımıştım. 1980'li yıllarda ardı ardına yayınlanan “Bu Yaşlıya Sahip Olun”, “Dosttan Dosta”, “Bizim Kuşak”, “Bu Çocuk”, “İçimizden Biri”, “Güldürme İnsanı, “Bir Tatlı Söz” kitaplarını akıcı bir dille yazdığı için zevkle okumuştum. Telefonda kendisine bunlardan söz edince çok mutlu olmuştu. O da dayımın ona gönderdiği gazetedeki “Cumhuriyet Bayramı” ile ilgili yazımı okuduğunu ve çok beğendiğini söyledi. Hastalığımı sordu. “Nasılsın kızım?” dedi. “Dayın yakın arkadaşımdır. Mektubunda seni bana emanet etti. ancak benim de geçtiğimiz günlerde 87'inci yaş günümü kutladık. Bize fazla bağlanma” dedi. Ben de ona, “Kaygılanmayın, ben de anneanneyim” dedim. Gülüştük.

Başka bir görüşmemizde, “Kızım sesin iyi gelmiyor” deyince, “Rahatsızım, atak geçiriyorum” dedim. Bana, “Tedavinin yanında yaşamın boyunca, gece yatarken ve sabah güne başlarken Fatiha'yla İhlas suresinin Türkçesini okumanı öneririm” dedi. Ve sözlerini, “Geceni gündüzünü daha iyi geçirdiğini göreceksin” diyerek tamamladı. O günden beri bunu yapmaktayım, dolayısıyla kendimi daha iyi hissetmekteyim. Yakınlarıma da bunu öneriyorum.

Dayımla birlikte bir ışık kaynağı daha yolumu aydınlatmaya başlamıştı. Atatürkçü, cumhuriyet aydınlanmacısı Salim Savcı Hoca'mızda yaşamıma giren. Bir 'Bilge İnsan'… Böyle dememi istemez. “Bilge olmak” ağır bir sorumluluktur, o unvanı taşımak zordur” derdi. Alçakgönüllü, yaşama hep olumlu bakan, nasılsınız diye her sorduğumda “Çok iyiyim” diye yanıtlayan, 'ben' yerine 'biz' sözcüğünü önemseyen adam gibi adamdı.

Telefonda sözünü bitirirken “Yeğenim seni Allah'a emanet ediyor, (Çorum yerel diliyle) pıtı pıtı yapıyorum derdi.

Hızla konuya giriverdim. Önce değerli büyüğüm Salim Savcı Hoca'mızı sizlere tanıtmalıyım:

“Kimliğe göre, 1.6.1926 (aslı 1924) yılında Çorum – Osmancık ilçesinin Seciğen (şimdiki Çampınar) köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Balıkesir Gönen'de okudu. Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu ile Necatibey Eğitim Enstitüsü Fizik – Kimya Bölümü'nü bitirerek öğretmen oldu. 27 yıl Anadolu'nun çeşitli illerinde öğretmen – yönetici olarak çalıştı, emekli oldu. 1968 yılında Ankara'da Gül Yayınevi'ni kurdu. Yazarlığını sürdürdü. Bildiğim kadarıyla 89 kitabın yazarıdır. Basılmayı bekleyen 23 kitabı olduğunu kitaplarından öğrendim. Yardımcı ders ve kaynak kitapları: Fen Bilgisi, Fizik, Elektrik Bilgisi, Kimya Ders Kitapları, Öykü, Deneme, Söyleşi, Fıkra, Dilimiz Türkçe ile ilgili kitapları vardır. 'Alevilik – Bektaşilik, İslamiyet'te Din Kardeşliği, İnsanın Günlük Hesaplaşması, Eğitimci Gözüyle, Oku Düşün Değerlendir Paylaş, Mustafa Kemal'in Çocukluğu, Atatürk'e Göre, Niçin Atatürk de Atatürk, Akıl Bilim Mantık, Hoca Ahmet Yesevi, Evleneceklere Sunulan İlkeler' başlıklı çeşitli konularda yazdığı kitapları okunmaya değer niteliktedir.

1974'ten itibaren çeşitli illerin yerel gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 1981'den başlayarak uzun yıllar 'Türk Dil Kurumu' üyesidir. Ayrıca 'Ankara Yazarlar ve Editörler Derneği” başkanlığı yapmıştır.

2007 yılında, 84 yaşında doğduğu yer olan Osmancık Çampınar Köyü'ne döndü. Çorum ilinde üniversite, lise, ortaokul, ilkokul ve anaokullarında söyleşilere katıldı. Eğitim çalışmalarını öğrencilerin sorularını yanıtlayarak sürdürdü. Rehberlik yaptığı Prof. Bahri Savcı Kütüphanesi'nin yanında; Müze ve Huzur Evi yapmak en büyük emeliydi.

Son kitabını bize gönderdikten kısa bir süre sonra 30 Mayıs 2020 günü yaşama veda etmiştir.

Bir yıldız daha kaydı. Bir bilge insan geçti dünyamızdan.

Söz uçar, yazı kalır. Bilgi birikimini, deneyimlerini kitaplaştırarak bu dünyada bıraktı. Eserleriyle yaşayacaktır. Yaşattığı sevgi ve yaşamımdaki fahri öğretmenliği için manevi dayım Salim Savcı Hoca'mıza minnet duyuyorum. Işıklar içinde uyusun.

Yeri cennet olsun.