Aydın’a hiç gelmemiş ve bilmeyen birine ,
Aydın denince aklınıza ne gelir diye sorsanız
Size söyleyeceği iki şeyden biri , Efesi, İnciri dir.
İncir Aydın ilinin tescilli coğrafi işaretli tarımsal ürünü olarak belgelenmiştir.
Mübarek meyve incir kuranda adı geçen Zeytin gibi Aydın ile ünlenmiştir.
Çok mütevazidir incir ağacı, mağrur ve müşkülpesent değildir.
Toprak seçmez, Gübre istemez. Tek başına Öksüz ve yetim büyür.
Kah hastanede bahçesinde ve önünde çıkar, türkülere konu olur.
Kah sokakta kaldırım kenarında boşluk bulduğu beton parke arasından başını uzatır.
Kimilerinin ocağından çıkar “atasözü” olur.
Bastonu yere batırsanız yeşillenir bu bitek Aydın topraklarında.
İnci gibi değerli bir markasıdır bu kentin Aydın inciri.
her şeye direnir. Sesini çıkarmaz.Bir tek kimyasallara ve jeotermal e direnemez,
AYDIN İncirin’e sahip çık..!
AYDININ BİR BAŞKA MARKA DEĞERİ AYDINSPOR
Önce ilkokul , sonra ortaokul ve Üniversite içim İstanbul öncesi Aydın Lisesi yıllarında kentimizin adıyla gurur duyduğum futbol takımdı Aydınspor.
1923 yılında Aydınspor adı altında bir kulüp kurulmuş ancak ardından faaliyet gösterememiştir.23 Şubat 1966 Yılında Aydın Bölgesi Mahalli Lig şampiyonu olan Aydınspor 2.lige girmek için Futbol Federasyonuna müracaat etmiş, Futbol Federasyonu 4 Mart 1966 yılında Aydınspor’un 2.lige girişini onaylamıştır.
Aydın da Akınspor, Esnafspor ve Hilalspor kendilerini fesh ederek Aydınspora katılmışlardır. 12 Haziran 1966 tarihinde 4 kulübün birleşmesinden dolayı Aydınspor’ un simgesi 4 yapraklı yonca olarak belirlenmiş forma rengi de dağlarındaki zeytinden siyahı, ovasındaki pamuktan beyazı alarak siyah-beyaz olarak saptanmıştır. Efeler diyarının takımı olduğu içinde maçlarda taraftar ve slogan ünvanı "Zeybekler" olmuştur.
16.06.1966 tarihinde 16 takımlı kırmızı grupta profesyonel mücadeleye başlamış, ilk resmi maçını Beykozspor’la yapmıştır. İlk teknik çalıştırıcılığını Yugoslav Yordonevski Boris getirilmiştir
.İlk resmi maçtaki kadrosunda; Ekrem, Tahsin, İsmail, Cemal, Oktay, Burhan, Vural, Savaş, Cihat, İrfan ve Musa yer almışlardır. 1966 tarihinden itibaren profesyonel liglerde mücadele eden Aydınspor her takım için güçlü bir rakip olmuştur.
Öyle ki 1975 - 1976 sezonunda İstanbul Mecidiyeköy de Ali Sami Yen stadında üniversite öğrencisi iken izlediğim şampiyonluğu kıl payı Samsunspor’a kaptırmıştır. O maçta İstanbul daki tüm Karadenizliler stadı doldurmuş Samsun için destek veriyorlardı.Bir yandan da el radyolarıyla Aydın daki maçı izlemeye ve sonucuna göre heyecan ile beklemeye başlamışlardı.
Bu başarılı grafiğine rağmen düşüşler yaşadığı zamanlar da olmuş, örneğin 1983 - 1984 sezonunda 3.lige düşmüş ve 1984 - 1985 sezonunda tekrar 2.lige terfi eden Zeybekler 1989-1990 sezonunda 1.lige yükselmiş ve o sezonda 1.ligde Ege Bölgesinin tek temsilcisi olmuştur.
Fenerbahce SK nin kendi evinde Kadıköy de aldigi en farklı yenilgi AYDINSPOR ‘dan 6-1 mağlubiyetidir.
Önce 1966 sonra 1923 adıyla iki farklı isimle ikiye bölünen takımlar , sanırım olağanüstü bir gelişme olmazsa, gelecek yıl Aydın Süper Amatör ligde tekrar aynı ligde bir araya gelecek, yanında ilçe takımlarımız, Kuşadası ve ligin sonunda belirlenecek diğerleri ile..!
Mimar Sinan mahallesindeki tesisin yıkılmasıyla Aydınspor 1966 arşivinin ne olduğunu merak ediyordum.
Geçenlerde yakın bir arkadaşım ile birlikte olduğum bürosunda , gel diyerek arka odaya götürdü.Bu ofisin arka odasında Aydınspor 1966 ‘nın kazandığı kupaları müze haline getirdiğini görünce şaşırmadım değil.
Eskicilere oradan da hurdacılara düşmediğine çok sevindim ve haz aldım.
Hatta duvarda çerçevede asılı deplasmanda Kadıköy’deki 6-1 Fenerbahçe galibiyetinin bir forması, çok anlamlı.
Ne diyelim, tarih tekerrür edip, eskiden dört takımın birleşip oluşturduğu gibi AYDINSPOR klubü yeniden 1923 ve 1966 tekrar bir araya gelip, YENİAYDINSPOR ‘u oluşturabilir mi..?
SÖZÜN ÖZÜ : BAŞARININ SIRLARINDAN BİRİ,
GEÇİCİ BAŞARISIZLIKLARIN BİZİ YENMESİNE İZİN VERMEMEKTİR.
MEHMET ÖZÇAKIR
P.K:110 EFELER – AYDIN
GSM : 0.532.3722627