Bugün 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü. 15 Mart 1962’de ABD Başkanı Kennedy’nin tüketicilerle ilgili konuşması başlangıç olarak kabul edildi. Bugünün adına kurulan dernek ve vakıflar tüketim çılgınlığı, dolandırıcılar ve tüketici haklarına yaptığı çalışmalar ile sorunlara dikkat çekiyorlar.

***

İnternet çağında olmamızdan dolayı her türlü hileli ve ayıplı mal satışı zaman zaman karşımıza çıkıyor. Kapıdan yapılan satışlarda güvenilir olmayan kuruluşlara asla itimat edilmemelidir. Sonuçta aldığımız malın geri iadesi çok önemli. Satın aldığımız malın geri iadesi, satış sonrası servis işlemleri çok önemli. Ticaret İl Müdürlükleri her ay denetim ve şikâyetlerini bilgilendirme yaparak. Aydın’da yapılan Şubat ayı faaliyetlerinde bu ay 19 adet tüketici şikâyeti geldiği açıklandı. Bunların 15’i ayıplı mal dediğimiz mobilya, bilgisayar, beyaz eşya, cep telefonu, düğün salon sözleşmesi ayıplı hizmet, 1’i paket tur, 3’ü de diğer şikâyetler olmuştur. Sorunları çözmek İl Hakem Heyeti toplanarak kararını açıklar. Bu sonuç bazen tüketici lehine bazen de aleyhine sonuçlanır. Kurum yetkilileri tüketiciyi zarara uğratmamak amacıyla piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti kapsamında marketlerde, manavlarda, pazarda fiyat etiketi kontrolünü haksız fiyat artışının önüne geçmek için kontrol eder. Bu kontroller biz tüketiciler için olumlu olarak fiyatlara yansır.

***

Kurulan tüketici hakları dernekleri ve vakıfları tüketim çılgınlığı sonucunda doğabilecek sorunlar, dolandırıcılara karşı alınacak çözümler alarak örgütlenerek tüketiciyi bilinçlendirmektedir. Tüketim çağımızın vazgeçilmezi oldu. Son zamanlarda internet üzerinden yapılan satışlarda kötü sonuçlarla karşılaşıyoruz. Örneğin telefon siparişi veriyorsun kutudan başka bir şey çıkıyor. Buda tüketiciyi üzüyor. Korona virüs sürecinde bazı girişimciler internet üzerinden kurdukları sistemle istenilen malzemeleri evimize, ayağımıza kadar getirdiler. Bu gibi büyük firmalarda sorun pek yaşanmadı. Ama karşımıza bir iş sektörü olarak çıktı. Sisteme yüklenen kredi kartı ile sanal ortamda internet üzerinden tek bir tuşla yapıldı.

***

Ülkemizde vatandaşlarımızın her türlü alış veriş ile ilgili şikâyetlerini iletebilecekleri Tüketici Hakları Hakem Heyeti Kurulu faaliyet göstermektedir. Bu kurum vatandaşlarda aldığı şikâyetleri değerlendirerek tüketici ile tüketen arasında uzlaşmacı ya da suçlu tarafı belirleyici görevi yerine getirmektedir. Kuruma ulaşabilmek için kişiler bizzat kuruma giderek başvuru yapabilirken bunun dışında da https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti internet adresinden veya Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’na başvurabilirler.