Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı,”Bakanlık olarak günlerdir olumsuz etkiyi en aza indirmek için 7/24 sahada ve üreticilerin yanında olduklarını belirten ve tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Yumaklı: “Don ve doludan etkilenen üreticilerimiz; Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerimize, sigortalı üreticilerimiz de ALO TARSİM 172 ihbar hattına ve acentelerine hasar ihbarında bulunabilirler.” Dedi.
Ancak TARSİM hizmetlerinden ve afet ölçüm ve zarar kıstaslarından çok büyük oranda memnun olmayan Türk çiftçisi “eli böğründe “ çaresiz beklemektedir.
Peki bu afetin kesin sonuçları neler olacaktır?
Don felaketi nedeniyle birçok üründe üretimin çok ciddi oranlarda azalması kesinleşti. Arz-talep dengesi arzın aleyhine bozuldu.Azalan ve pazara sürülen don olayına maruz kalmış ürünlerde iç piyasalarda fiyat artışlarını tetikleyecektir.
Birçok üründe fiyatların artması ve buna bağlı olarak gıda enflasyonunun daha da yükselmesi kaçınılmazdır
Bu don afetinden yalnız üreticiler değil tüketici kesim de olumsuz etkilenecek.
Yükselen her türlü ürünleri hammadde olarak kullanan endüstri kolları, sanayici, esnaf ve ürünle ilgili herkesim zarar görecek. Tüketici yüksek fiyat nedeniyle zaten sebze ve meyve almakta zorlanacaktır.
Bu don olayından sadece pazarcı,aracı,marketler ve bir kısım tüccar kârlı çıkacaktır.
Bazı ürünlerde ithalata gidilecek;ithalat lobileri ve benzer ve aynı ürünleri üreten diğer ülke çiftçileri kazanacaktır.
Türkiye’nin geleneksel ve dünyada söz sahibi olduğu ihraç ürünlerinden fındık, kayısı, kuru üzüm başta olmak üzere bir çok üründe yaşanan zirai don felaketinin ihracatı da olumsuz etkilemesi mutlaktır. ürün miktarının azalması hem de kalite ile ilgili yaşanacak sorunlar, fiyat artışı ihracatın olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır.
Bu durumda üreticiyi rahatlatacak acil tedbirlerin alınması gerekmektedir.İlk olarak da Ziraat Bankası başta olmak üzere bütün bankalardan borçların faizsiz ertelenmesi kaçınılmazdır.