Tarım Ve Orman Bakanlığı’nın 14 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe koyduğu “Tarımsal Üretimin Planlanması”, adlı yönetmeliğin özünde, meyveciliğin terkedilmesi sadece hububat tarımı ile yetinilmesi ön görülse de Türkiye gerçekleri bilimsel ve mantıklı bir tarımsal üretimi planlamasını gerektirmektedir.
Türkiye Tarım alanları içinde meyveciliğe ayrılan alanlar kısıtlıdır.
TÜİK'in 2022 yılı verilerine göre, toplam tarım alanı 38 462 bin hektardır (buna çayır ve mera arazisi de dahil edilmiştir). Toplam tarım alanının 52,4% 'ünü işlenen alanlar, 9,6% 'sını uzun ömürlü bitkiler altındaki alanlar (çok yıllık meyvelikler), 38% 'ini daimi çayır ve mera alanları oluşturmaktadır. Bunun nedenleri arasında coğrafi yapı, iklim, sulama problemleri, meyvecilik bilgi alt yapısı ve pazarlama sistemi sayılabilir.
Meyvecilik alanlarının bu nedenle iyi değerlendirilmesi, genişletilmesi, doğru meyve türleri içeren bahçeler oluşturarak ve gelecek nesillere aktarılması genel hedefimiz olmalıdır.
Doğru türlerin seçimi iç Pazar ve ihracatın akışkanlığı açısından önem arz etmektedir. İç piyasada üreticinin alın terinin karşılığı olan zarar etmeyen satış değerleri ihracat ile doğrudan bağlantılıdır. İhracatın olmadığı bir meyve üretimi iç piyasalarda arz lehine bir fazlalık yaratacağı için üreticinin tercih etmeyeceği bir pazarlama sistemi ve fiyat oluşumunu ortaya çıkarır.
Meyvecilikte alan bazlı genişleme yanında birim alandan daha fazla verim alma, meyve kalitesinde standarda gitme, doğru ambalajlama ve hasattan sonra oluşan kayıpları azaltma ana amaçlar olarak benimsenmelidir. Bu kapsamda alınacak önlemlerin başında, modern meyvecilik tekniklerinin uygulandığı “Entegre üretim Sistemlerinin” devreye sokulması gelmektedir.
Bu uygulamalar ile Türk çiftçisinin yararına olan, verim ve kalite artırılırken, maliyetler azaltılarak uluslararası pazarlarda rekabet gücü yaratılmış olacaktır.
Türk tarımında başta kooperatifçilik olmak üzere üretici örgütlerinin oluşturulamaması, güçlendirilmemesi, rekabet gücünün artırılmaması Türk tarım sektörünün temel sorunlar arasında yer almaktadır.
Bu amaçlara ulaşmak için üretimden ihracata kadar bütün aşamaları içeren ve AB ülkelerinde yaygın olarak uygulanan üretici Birlikleri mevzuatının ülkemizde de bir an önce uygulanması gerekmektedir.
Kaynak:8.Beş Yıllık Kalkına Planı.