Büyük Menderes Nehri’nde insan kaynaklı olarak doğaya atılan çöpler, hayvan ölüleri, ağaç kütükleri ve çalı-çırpı gibi maddeler, Sarıkemer’de bulunan tarihi taş köprünün kemerlerini tıkayıp, kuzey bölgesinde atık maddelerden oluşan geniş adacıklar oluşturmaktaydı. Özellikle ağaç kütükleri suyun debisiyle birlikte taş köprüye baskı uyguladığından, yıkılma tehlikesi oluşturmaktaydı. 

Geçtiğimiz günlerde Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği yöneticilerinin Devlet Su İşleri (DSİ) 21.Bölge Müdürlüğü, görevlileriyle görüşmede, temizlik yapılmasına yönelik bir çalışma başlatılacağı bildirilmişti.  DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı kepçeler, köprünün kuzey bölgesinde biriken atık maddeleri temizlemeye başladılar. 

“YÜZER BARİYER SİSTEMİNİN MUTLAKA TAKILMASI GEREKİR”

 Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, ”Bugün için bu sorun çözülmüş olsa da ileride, yukarı havzadan gelen atıklar yine aynı sorunu devam ettirecektir. Hem tarihi taş köprüyü korumak, hem de çöplerin denize ve Bafa Gölü’ne gitmesini önlemek için, suyun akış yönünün geldiği köprünün kuzey bölgesine, Söke regülatöründe kıyıda atıl vaziyette duran yüzer bariyer sisteminin mutlaka takılması gerekir. Yüzer bariyerde toplanan çöpler ve atıkların kıyıya çekilerek, kamyonlara doldurulması daha da kolaylaşacaktır” dedi.

Başkan Sürücü sözlerini, ”Büyük Menderes Nehri’ne çöplerin atılmaması için vatandaşların daha duyarlı olması, atanlar görüldüğünde mutlaka ilgili kurumlara bilgi verilmesi, kurumların da gerekli yaptırımları uygulaması gerekir. Aşırı derecede su kirliliği olan Büyük Menderes Nehri’nin, katı atık maddeler ve hayvan ölüleriyle de kirletilmemesi için ilgili kurumlar ve kirleten vatandaşlar duyarlı olmalıdır” şeklinde sürdürdü. (NECATİ MALDAR)
 

Editör: ERDAL GÜNDÜZ