Sokaklarda yaşayan sahipsiz hayvanlar konusu, gündemdeki sıcaklığını koruyor. Konuya ilişkin Yeni Kıroba’ya özel açıklamalarda bulunan Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cemil Şahin, konuya vicdani ve kalıcı çözüm bulunmasının önemine işaret etti.
Bu konunun Türkiye’de uzun yıllardan beri konuşulduğunu anımsatan Şahin, “Ancak son dönemlerde, neredeyse her gün gündeme gelmeye başladı. Biz Veteriner Hekimler olarak, sahipsiz hayvanlar konusunda kamuoyunu her zaman bilgilendirdik, bilgilendirmeye de devam ediyoruz. Bu konunun sadece biz veteriner hekimlerin ve hayvansever vatandaşlarımızın konusu olmadığını, tüm vatandaşlarımızı, kamu kurumlarını, yerel yönetimleri de yakından ilgilendirdiğini, bu şekilde görmezden gelinmeye devam edilirse, problemin ciddi anlamda büyüyeceğini ve içinden çıkılamaz bir hal alacağını söylemiştik. Tabii dikkate alındı mı, asla alınmadı” ifadelerini kullandı.
“ÖNCELİKLİ GÖREV YEREL YÖNETİMLERİN”
Sahipsiz hayvanlar konusunda en öncelikli görevin yerel yönetimlere ait olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti: “Mevzuat bu konuda yerel yönetimlere emir vermektedir. Mevzuat tavsiye niteliği değil, emir niteliği taşımaktadır. Ancak bu emir dikkate alındı mı? Hayır. Sadece ülke genelinde, elin parmaklarını geçmeyecek sayıda belediye bunu dikkate aldı. Belediyeler devasa bütçelerinden yeteri kadar pay ayırmaktan her zaman imtina ettiler. Koca koca büyükşehir belediyelerine bakıyorsunuz, 3-5 veteriner hekimle, 3-5 yardımcı sağlık personeliyle on binlerce sahipsiz hayvana kısırlaştırma, tedavi, bakım ve rehabilitasyon hizmeti vermeye çalışıyorlar. Bu şekilde başarı sağlamak mümkün mü? Tabii ki değil. Bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin altyapı şartlarına bakıyorsunuz son derece yetersiz.”
“İLAVE BÜTÇE OLUŞTURULMALI”
Belediyelerin yeterli sayıda veteriner hekim istihdamından kaçındığını savunan Şahin, “Sebebini sorduğunuzda ise, maliyet yüksek oluyor diyorlar. Hem kanuni sorumlulukları yerine getirip, problemleri çözmek isteyip, hem de eli cebe atmaktan imtina etmek çok büyük çelişkidir. Kanun bu konuda belediyelerin büyüklüklerine göre, asgari ne kadar bütçe ayırılması gerektiğini emretmiş. Bu bütçeyi tamamen sahipsiz hayvanlar konusuna ayırmanız yetmediğinde de ilave bütçe oluşturmanız lazım. Her yere bütçe yetiştiren kurumlar nedense söz konusu sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü, rehabilitasyonu, bakımı için istihdam ve alt yapı iyileştirmesi olunca son derece cimri davranıyorlar” görüşlerini aktardı.
“TOPYEKÛN SEFERBERLİĞE İHTİYAÇ VAR”
“Biz Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Veteriner Hekim Odaları olarak, defalarca çağrıda bulunduk” diyen Şahin, şunları kaydetti:
“Belediyelerimize seslendik. Hükümetimize seslendik. Gelin, topyekûn bir kısırlaştırma seferberliği yapalım, çalıştaylar düzenleyelim dedik. Günü kurtarma politikalarını bir kenara bırakalım, ortak akılla bu konuya insani, vicdani ve kalıcı şekilde bir çözüm bulalım dedik. Karşılık buldu mu? Asla bulmadı. Veteriner Hekimlerimizin ve gerçek anlamda hayvansever vatandaşlarımızın kendi imkânları çerçevesindeki çabalarıyla bu problemin çözülebilmesi imkânsız. Bir bireyin imkânı, bir belediye imkânı gibi, bir devlet imkânı gibi olabilir mi? Aydın Valiliğimiz bu konuda çeşitli girişimlerde bulundu, toplantılar düzenlendi. Biz Aydın Veteriner Hekimleri Odası olarak, klinisyen meslektaşlarımızın da desteği ile elimizi taşın altına koyarak, kendi kazançlarımızdan feragat ederek, kamu yararını gözeterek indirimli şekilde, belediye bütçesi desteğiyle kısırlaştırma seferberliği noktasında elimizden geleni yapmaya hazırız dedik. Bir belediye başkanı da arayıp, ziyaret edip, siz böyle bir teklifte bulundunuz, bunun detayları nedir, birlikte ne gibi çalışmalar yapabiliriz demedi. Bizler her zaman elimizden geleni yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz ancak şunun tekrar altını çizmekte yarar var, tek bir ilçeyle, tek bir şehirle değil, ülke genelinde topyekûn bir seferberliğe ihtiyaç var. Aksi halde, bu problem, yuvarlanan bir kartopu gibi büyümeye devam eder, nihayetinde ise çığ altında kalmaktan kurtulamayız.” (KIVANÇ UĞUR)