Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin sonuçlarının ardındanTL varlıklarda pozitif seyir etkili oldu. Dolar Tl yüzde 3’e ulaşan düşüşle ilkanlarda 4.53 seviyelerine inerken, Euro’da benzer hareketle 5.28’lere geriledi.

Ancak TL’deki yükseliş kısa süreli oldu. Kurlardaki gerilemeyifırsat gören yatırımcı yine dolar aldı. Dolar Pazartesi günü bir ara 4.2719liraya kadar yükseldi. Yani kabinenin ortaya çıkmasından sonra piyasaların yönbulacağı belirtiliyor.

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasından sonra dolardaki gerilemekısa sürdü. 18 Nisan’da erken seçim kararı alınmasından sonra artan siyasibelirsizlik atmosferinde yüzde 18 değer kazanan dolar yönünü yeniden yukarıyaçevirdi. TL varlıklara duyulan güvensizliğin belirleyici olması devam etti.Erdoğan hükümetinin ekonomiye güven verecek güçlü adımlar atmadı taktirdekurlardaki gerilemenin alım fırsatına dönüşeceği vurgulanıyor. SonuçtaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendi yarattığı düzenini seçimle yinedevraldı. İyi ki o kazandı. Başkası alışık olmadığı bu düzenin ağırlığınıkaldıramazdı. Sayın İnce yatsın kalksın, ekonomik darboğazın altında kalmaktankurtuldu.

Seçim yapıldı. Artık bundan sonra Türkiye güllük gülistanlık mıolacak sanıyor. Seçim öncesinde sorunlar olduğu gibi duruyor.

-Cari açık mı düşecek?

- Enflasyon mu inecek?

- Dolar mı düşecek?

- Borçlar mı bitecek?

- İşsizler iş mi bulacak?

- İnsanlar kıraathanelerde kek mi yiyecek? Yoksa insanlar güveniçinde bir çayırda yuvarlanacak mı?

Vatandaşın aklına belki de hiçbir şey gelmedi. Sistemin sahibinegörevi yeniden sandıkta devretti. Ancak seçmen gelecekte neler olabileceğinişimdilik kestiremiyor.

Bana, gelecekte faturayı hepimiz cebimizden ödeyeceğiz gibi geliyor.

MHP ve Sayın Bahçeli AK Partinin hediyesi olan yüzde 7 oranındakiikramiye oyu alarak oyunu yüzde 11’e yükseltti. Oysa Bahçeli mitingi bileyapmadı. Ama şu sıralarda Türkiye’nin en mutlu insanı Dr. Bahçeli oldu. Yaniiki Cumhur ittifakı ile bir araya gelen partide parlak günlerini yaşıyor.

Ama ne dolar düştü, ne borsa coştu. Seçimi AK Partinin kazanması iyioldu. Çünkü Türkiye’nin içinde bulunduğu düzeni onlar yaratmıştır.

Erdoğan, seçimden önce ne demişti. “Yetkiyi bana verin, fazla kurlamücadeleyi bana bırakın demişti ve seçmen isteğini yerine getirdi ve Erdoğan’ıtek adam olarak Türkiye’nin yöneticisi yaptı.

Piyasa belirsizliği sevmez. Seçimin ilk turda neticelenmesi depiyasanın önündeki bir belirsizliği kaldırdığı için ilk tepkiler olumlugörünüyor.

Öncelikle seçimlerin sona ermesi ile birlikte piyasalar üzerindekiseçim belirsizliğinin ortadan kalkmış olması olumlu. Son bir haftadır seçimbelirsizliğinin yarattığı baskıyı fiyatlamalar üzerinde hissediyorduk.Özellikle meclis aritmetiği ile başkan arasında zıt bir oluşum olabileceğineyönelik belirsizliklerin borsada fiyatlandırılmadığını görüyoruz. İş dünyasıise yeni sistemin karar alma süreçlerini kaydederek, başta bürokrasiazaltılması olmak üzere reformların hayata geçirilmesini beklediklerini ifadeettiler. Türk sanayicileri ve iş insanları derneği seçim sonuçları sonrası biraçıklama yayınladı. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik’in açıklamasında “Türkiye içinçok önemli bir seçim dönemini daha geride bıraktık. Şimdi yeni yasama veyürütme erkinin acil olarak odaklanması gereken kapsamlı bir politika ve reformgündemi var. Yüksek enflasyon ve cari açık sorunlarının çözümüne yönelik akılcıbir ekonomi programı ve mali disiplininin hayata geçeceğine inanıyoruz” vesözlerine devamla “4. Sanayi devriminin temeli olan dijital dönüşüme ve doğaylauyumlu nitelikli büyümeye uygun bir kalkınma anlayışı gerekli” dedi. TürkiyeOdalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Artık ekonomiyereformlara odaklanarak geleceğin büyük Türkiye’sini inşa etme zamanıdır”ifadesini kullandı. Hisarcıklıoğlu, yazılı açıklamasında seçim sonuçlarınıdeğerlendirdi. Seçimlerden başarıyla çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanve Cumhur İttifakını tebrik eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin güçlü ve sağlambir demokrasi geleneğine sahip olduğunu bir defa daha ortaya koyduğunuvurguladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar, konfederasyonu Genel Başkanı BendeviPalandöken yeni hükümet kurulur kurulmaz öncelikli olarak halkın sorunlarıylailgilenmeli ve ekonomideki yapısal reformlar biran önce hayata geçirilmeli”dedi.