İncirliova pazarında kendi ürettikleri ürünleri satmaya çalışan kadınlar, ekonomik sıkıntılarla mücadele ediyor. Yoğurttan zeytine, incirden süt ürünlerine kadar doğal ürünlerini tezgaha getiren pazarcı kadınlar, vatandaşın alım gücünün düştüğünü ve bu yüzden satış yapmanın giderek zorlaştığını belirtiyor. Yetkililerden çözüm bekleyen kadınlar, ekonomik zorluklara rağmen ayakta kalmaya çalışıyor.
“VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ YOK”
Sınırteke Mahallesi’nden gelen Ayşe Göktaş, 30 yıldır pazarcılık yapıyor ve yaşadığı ekonomik zorlukları şöyle dile getiriyor: “Süt ürünleri satıyorum. Yoğurt 120, kesik 150, tereyağı 200 lira. Kendi ineklerimizden üretiyorum, kendim yapıyorum. Ama bu yıl satışlardan hiç memnun değilim, vatandaşın alım gücü yok”
“BİR HAFTA ALAN DİĞER HAFTA ALAMIYOR”
Arzular Mahallesi’nden gelen Nurcan Demirel de 7 yıldır pazarda tezgah açıyor. Çocuklarının eğitimine katkı sağlamak için satış yaptığını belirten Demirel, “Her şey çok pahalı. Vatandaş ihtiyacı kadar alabiliyor. Bir hafta alan, diğer hafta alamıyor. Alım gücü herkesin düşük” sözleriyle pazardaki zorlukları anlattı.
“PAZARLARDA ESKİSİ GİBİ SATIŞ YOK”
Koçarlı Satılar Mahallesi’nden gelen Gönül Sakallı ise hem Bağarası hem Koçarlı hem de İncirliova pazarlarına gidiyor. 30 yıldır pazarcılık yapan Sakallı, kendi bahçesinden doğal ürünler getirerek satış yapıyor. “Pekmez 200, incir 400-500, yoğurt 120, zeytin 80-90 liradan satıyorum. Vatandaşın alım gücü düşük olduğu için ürünleri satmakta zorlanıyoruz” dedi.
“ASGARİ ÜCRETLİ PAZAR ALIŞVERİŞİNİ NASIL YAPSIN”
Dereağzı Mahallesi’nden Selma Demir de pazardaki fiyatların yüksek gelmesi nedeniyle vatandaşların zorlandığını ifade ederek, “Peynir 200, zeytin 70, süt 25, zeytinyağı 300 lira. Artık insanlar pazardan istediklerini değil, sadece ihtiyaçlarını alıyor” diyerek durumun zorluğunu vurguladı. Demir, “Asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaş, pazar alışverişini nasıl yapsın?” diye ekledi.
“YETKİLİLER ÇÖZÜM ÜRETSİN”
15 yıldır pazarcılık yapan Vicdan Ula ise pazarlardaki durumun giderek kötüleştiğini söyledi. “Ekonomi daraldıkça bütün sıkıntı bizim üstümüze geliyor. İhtiyacımızı karşılayamıyoruz. Marketlerden kredi kartıyla alışveriş yapıldığından biz pazarda öylece bekliyoruz” dedi. Yoğurt 120, kesik 150, peynir 180, incir 350 lira gibi fiyatların aşırı olmadığını belirten Ula, yetkililere seslenerek, “Asgari ücret düzeltilsin, fiyatlar normale çekilsin. 3 oğlum var, okuyorlar, hem çalışıyorlar hem okuyorlar. Ben de pazara çıkarak onlara destek olmaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.