Aydın’ın Çine ilçesinde her hafta kurulan pazarda, satıcılar da vatandaşlar da artan fiyatlar ve geçim sıkıntısından şikayetçi. Üreticiler, maliyetlerin hızla arttığını, ancak kazançlarının bu artışlara yetişemediğini belirtirken, vatandaşlar ise pazar alışverişini kısıtlamak zorunda kaldıklarını dile getiriyor.
“ÇİFTÇİLİK YAPILACAK EN SON MESLEK”
Pazarda kendi ürünlerini satan bir çiftçi, çiftçilik yapmanın ne kadar zorlaştığını şu sözlerle anlatıyor:
“Armut 30 lira, elma 25 lira, marul 20 lira, patlıcan 20 lira. Vatandaşın alması çok zor. Çiftçilikten para kazanmak artık imkânsız. Maliyetler çok yüksek, masrafları çıkaramıyoruz. Bir çuval gübre 800 lira, pahalı. Çiftçilik zor bir meslek, en son yapılacak meslek. Ama biz atamızdan, dedemizden çiftçiyiz. Başka bir işimiz yok.”
“BİZ ÜRETİCİLER, SAHİPSİZ KALDIK”
Başka bir üretici ise, devletten bekledikleri desteği göremediklerini ve geçimlerinin her geçen gün daha da zorlaştığını belirterek,
“Fasulye 70 lira, barbunya 70 lira, börülce 70 lira, domates 30 lira. Vatandaş bu fiyatlara rağmen alamıyor. Ama bu fiyatlar bizi de kurtarmıyor, vatandaşı da kurtarmıyor. Biz üreticiler sahipsiz kaldık. Devletten destek bekliyoruz, ama destekler yetersiz geliyor. Gübre parası, mazot parası, işçi parası derken kurtarmıyor” ifadelerini kullandı.
Pazarda alışveriş yapan evli bir çift ise kısıtlı alışveriş yaptıklarını söyleyerek, “İstediğimizi alabiliyoruz dersek yalan olur. Kiloyla aldığımızı artık gramla alıyoruz. Mesela bu hafta muz aldıysam, haftaya almıyorum. O şekilde idare ediyoruz.”