AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü, gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirmeyi planladıkları çalışmaları Yeni Kıroba’ya anlattı.
Aydın’da uzun yıllardır Demirciler Odası Başkanlığı görevini sürdürdüğünü belirten Künkcü, 2022 yılındaki genel kurulda AYESOB Başkanı seçildiğini hatırlattı.
“ESNAF VE ÇIRAK SAYISINDA ARTIŞ VAR”
AYESOB’a bağlı 82 odanın bulunduğunu ifade eden Künkcü, “50 bin dolayında üyemiz var. AYESOB’a kayıtlı esnaf ve sanatkâr sayısında biz geldiğimizden bu yana yani 2022’den günümüzde 7 bin dolayında artış var. Biz geldiğimizde AYESOB’un üye sayısı 43 bin dolayındaydı. 2025 itibarıyla 50 bin 600 civarında üyemiz var. Her geçen gün esnaf sayısı artıyor. Esnaf sayısının yanı sıra çırak sayısında da artış var. Zemin değişti, insanlar mesleki eğitime yönelmeye, sanat edinmeye yönlenmeye başladı. Bazı zanaat dallarında çırak sıkıntısı var ama bazı sektörlere ilgi fazla. Örneğin kuaförlüğe, kaynakçılığa ilgi çok” diye konuştu.
Bu konuda sağlanan devlet desteklerinin de avantaj sağladığını kaydeden Künkcü, “Ben ailelere, çocuklarını mesleki eğitime yönlendirmeye, sanat edinmeye yönlendirmeye davet ediyorum. Sanat altın bileziktir. Zanaatkâr kesinlikle aç ve işsiz kalmaz” sözlerine yer verdi.
“YENİ İŞ VE TİCARET MERKEZLERİ KURMAK İSTİYORUZ”
“Esnaf ve zanaatkârımıza yeni işyerleri yapmak için arazi arayışındayız” diye Künkcü, şöyle devam etti: “İş merkezleri, sanayi dükkânları kurmak istiyoruz. Ancak Aydın’ın imar durumu bu anlamda çok yeterli değil. Yeni imar alanları açılırsa esnafımızın lehine olur. Ticaret merkezleri, iş merkezlerinin sayısı artar. Önümüzdeki dönemde buna ilişkin girişimlerimiz sürecek. Otopark sorununun olmadığı, çeşitli donatılara sahip yeni ticaret merkezleri şehrimize, Aydın ekonomisine artı değer sağlayacaktır. Demirciler Odası Başkanlığım döneminde 151 dükkânlı Demirciler Sitesi’ni hayata geçirdik. Bunun gibi projelerin artırılmasının gayreti içindeyiz.”
BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU
AYESOB’a bağlı oda başkanlarıyla kenetlenme halinde olduklarını söyleyen Künkcü, “Birlik ve beraberlik düşüncesini çok önemsiyorum. Odalar arası ilişkilerin artması, işbirliğin artması için gayret gösteriyoruz. Gerek birliğimizin unsurlarıyla gerekse de kentin dinamikleriyle iyi iletişim kurmaya çalışıyoruz. Ankara’yla ilişkiler de önemli. Rutin olarak TESK’e ziyaretler gerçekleştirip, esnaf ve zanaatkârımızın sorunlarını, taleplerini orada da dile getiriyoruz” dedi.
“400’Ü AŞKIN ÖĞRENCİYE BURS VERİYORUZ”
Birlik bünyesindeki AYDESK Vakfı’nın gerçekleştirdiği çalışmalardan söz eden Künkcü, şunları söyledi: “400’ü aşkın öğrenciye burs veriyoruz. Bir de yılda ortalama 80 – 100 esnafa, bu sayı bazen değişiyor, onlara da maddi katkı sağlıyoruz. İlçelerde yaşanan afetlerin ardından esnafın yaralarının sağlanması için harekete geçtik. Vakfımızdan gerekli yardımları çıkardık.”
“DURGUNLUK DEVRESİ BİTTİ”
Esnaf ve sanatkârın güncel sorun ve taleplerinden söz eden Künkcü, “Esnaf son 6 aydır bir durgunluk devresi geçirdi Ocak, Şubat ayında bu durgunluk daha fazlaydı ancak Ramazan bereketli geldi. Ramazan ayının son haftasından itibaren piyasalarda kıpırdanma var. İnşaat sektöründe de bir hareketlilik var. Konut satışları iyi duruma gelmeye, hızlanmaya başladı. Biraz da faiz düşümü olursa daha iyi olacak. Esnaf kefalet kredilerinde temmuzdan itibaren yüzde 20’nin altını bekliyorum. Bu gerçekleşirse nakde ulaşım kolaylaşır. Çünkü esnafın yüksek faizlerden dolayı nakde ulaşımı zor. Nakde ulaşım kolaylaşırsa esnafın lehine olur. Gördüğümüz şu, kontrollü bir şekilde faizler düşürülüyor. Faizler düşerse piyasa canlanır” açıklamasında bulundu.
“SOSYETE PAZARLARINA KARŞIYIZ”
AYESOB olarak sosyete pazarı, şehir tanıtım günü gibi etkinliklere karşı olduklarını anlatan Künkcü, “Oralarda hijyen koşulları oluşmuyor. Oraya gelen esnafın o ille alakası yok. Bu konudaki taleplerimize mektup yazarak belediyelere aktardık. Sağ olsunlar, Söke hariç hepsi hassasiyet gösterdi. Bu konuda duyarlı hareket eden tüm belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.
“ZİNCİR MARKETLERLE İLGİLİ YASA ÇIKARILMALI”
Zincir marketlerle ilgili kanunun çıkması gerektiğini belirten Künkcü, “Zincir marketlerle ilgili kanun çıkmalı. Örneğin bir kentin 200 bin nüfusu varsa, açılacak zincir market sayısı belli olmalı. Sınırlama getirilmediği için belediyeler ruhsat vermek zorunda kalıyor. Onun da farkındayız. Eğer bu konuda yasal düzenleme yapılır, sınırlama getirilirse küçük esnaf ve sanatkâr korunmuş olur. Piyasada da bir denge oluşur. En doğru alışveriş esnaftan yapılan alışveriştir. Göreve geldiğimiz günden bu yana esnaftan alışveriş yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu çağrımızı vurgulayan kampanyalar yapıyoruz. Esnaf, ekonominin barometresidir. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonraki süreçte de esnaf ve sanatkârımızın refahı için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.